Mielipide: Kaupunkiorganisaation toimintatapoja ja organisaatiorakennetta on kehitettävä
Piia Saarinen ei usko pikakuureihin
Auta kissaa toimimalla sijaiskotina
Eteläinen Kymenlaakso esillä viikonlopun matkamessuilla
Kotkan nuorisoteatteri starttaa kevätkauden – mukaan mahtuu vielä
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
Kotkassa on jälleen Rakkausviikko
”Ihminen ei jaksa ilman kulttuuria”
Elvis Presley 90 vuotta – Juhlaohjelma RadioSE-kanavalla
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Kuvassa Thomas Pryke, Pasi Siltakorpi ja Ari Suomela.
Näytelmä Veikko Lavista – Lavina nähdään kotkalainen Thomas Pryke
Veli-Pekka Kelloniemi
Jokainen ihminen on laulun arvoinen soi kulttuurikeskus Kymensuussa 3. joulukuuta Marko Putkosen kirjoittamassa ja Porvoon Teatterin esittämässä uudessa näytelmässä.
Porvoon kesäteatterissa viime kesänä esitetty Veikko Lavin elämä ja viisut -näytelmä sai paljon kiitosta, ja yleisömenestyksen siivittämänä Porvoon Teatteri halusi tuoda näytelmän myös Kotkaan, lähemmäksi Lavin synnyin- ja kotiseutuja.
Toivo Veikko Lavi oli omintakeinen veijari, temperamentikas ja räiskähtelevä. Hän innostui uusista asioista, aina yhtä riehakkaasti, pisti kaikkensa peliin, kunnes jonkun ajan kuluttua into laantui ja tuli aika etsiä uusia virikkeitä. Lavi toimi monissa ammateissa puutavaraliikkeen toimitusjohtajasta sosiaalipäällikköön. Hän valmistui Viipurin puukoulusta puutavarateknikoksi mutta halusi aina tuoda esiin myös työläistaustaansa satamajätkänä ja kasvuympäristöään köyhälistön Lutikkalinnassa.
Synnyinkaupungissaan Kotkassa hän niitti mainetta hyvässä ja pahassa. Hyvän puolelle kuuluivat urheilumenestykset, ennen kaikkea kuulantyöntö. Huonolle puolelle kuuluivat juopottelut ja tappelut.
Lavin vaimo Sylvi oli jämptinä tunnettu, ahkera ja pidetty ompelija, joka järjesti itselleen töitä, asustipa perhe missä päin Suomea tahansa – Kemissä, Joensuussa tai Järvenpäässä. Sypä ompelukoneineen hankki elämisen rahat silloinkin, kun Vepan palkkatulot olivat satunnaisilla katkoilla.
Veikko Lavin ja hänen suuren rakkautensa Sylvin liittoa ei katsonut alkuun hyvällä kummankaan suku. Se oli Suomen sisällissodan peruja. Auki revityt haavat eivät olleet vielä arpeutuneet. Veikko Lavin ja Sylvin suvut olivat eri puolilta: Veikon suku valkoisia ja suojeluskuntalaisia, Sylvin suku punaisia ja kommunistihenkisiä. Sittemmin aika todisti, että kummankin sukulaiset olivat olleet ennakkoluuloineen väärässä, sillä Vepan ja Sypän avioliitosta tuli koko elämän kestävä rakkaus ja kumppanuus.
Kun kotioloissa Sypä istui kumartuneena ompelukoneensa ääreen Veikon loikoessa sohvalla lauluja sorvaillen, kuului monesti nöyrä pyyntö: ”Heitä mua Sypä sanalla!” Sypän laajasta kielipussista löytyi usein apu Veikon puuttuvaan riimiin.
Monien vaiheiden jälkeen Vepa ja Sypä yhdessä päättivät, että Veikko Lavin ainoa oikea työ oli ammattimainen laulujen rustaaminen ja niiden esittäminen. Sylvi opetteli järjestämään keikkoja, lähti matkoille, myi pääsyliput ja hoiti huviluvat.
Veikko Lavin jäljittelemätön kieli, kuten kirosana saatans kanttinauhapuntti haukikala ja monet muut osuvat letkautukset saavat näytelmässä kotkalaisessa Thomas Prykessä mainion tulkitsijan.
Mukana rooleissa ovat myös käsikirjoittaja, oopperalaulajana, kirjailijana ja Hortto Kaalon perustajajäsenenä tunnettu Marko Putkonen mustalais-Mannen roolissa ja porvoolainen muusikko ja opettaja Pasi Siltakorpi Vepan kaverina Topina sekä Porvoon Teatterin näyttelijäjoukko. Säestäjänä toimii hanuristi Ari Suomalainen.
Näytelmän ovat ohjanneet aviopari Tuovi ja Marko Putkonen ja sen esittää Porvoon Teatteri.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.