Mielipide: Kaupunkiorganisaation toimintatapoja ja organisaatiorakennetta on kehitettävä
Piia Saarinen ei usko pikakuureihin
Auta kissaa toimimalla sijaiskotina
Eteläinen Kymenlaakso esillä viikonlopun matkamessuilla
Kotkan nuorisoteatteri starttaa kevätkauden – mukaan mahtuu vielä
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
Kotkassa on jälleen Rakkausviikko
”Ihminen ei jaksa ilman kulttuuria”
Elvis Presley 90 vuotta – Juhlaohjelma RadioSE-kanavalla
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Takana on vasta yksi yö sijaiskodissa, joten Maija, Riitta ja Sirkku kurkistelevat vielä ujoina sohvan alta. Luottamus ihmiseen tulee pikkuhiljaa.
Kuvat: Teija Piipari
Auta kissaa toimimalla sijaiskotina
Uusi kymenlaaksolainen eläinsuojeluyhdistys Kodittomien Kissojen Tuki maksaa kaikki kulut.
Teija Piipari
Sohvan alla, sen taaimmaisessa nurkassa, pilkistää kolme epäluuloista silmäparia. Karvapallerot ovat osa viime kesänä kiinni otettua 50 kissan populaatiota ja tulleet totuttelemaan kotielämään tähän sijaiskotiin vasta edellispäivänä.
Lattialla on houkuttimina ruokakuppi sekä leikkivälineitä kiipeilypuista kangashiireen ja pallorataan.
– Kissat ovat arkoja, joten meneillään on kesytysvaihe. Luottamus ihmiseen tulee pikkuhiljaa, toteavat Jenni Laamanen ja Niko Larjuskin.
-Sijaiskoteja tarvitaan lisää Kymenlaaksossa, toteavat Niko Larjuskin ja Jenni Laamanen. Yhdistys maksaa kulut, kuten kiipeilypuun.
Jenni Laamanen on marraskuussa Kotkassa perustetun Kodittomien Kissojen Tuki ry:n puheenjohtaja, Niko Larjuskin rahastonhoitaja. Kuten yhdistyksen nimestäkin voi päätellä, toiminta keskittyy kissoihin, mutta tarvittaessa apua annetaan myös muille eläimille, kuten kaneille ja koirille.
– Hoivissamme on tällä hetkellä reilut 40 kissaa. Ne asuvat vapaaehtoisten luona kotiolosuhteissa. Näitä sijaiskoteja on Kotkassa, Haminassa ja Kouvolassa, kertoo Laamanen.
Yhdistyksen tavoitteena on mm. kissojen aseman parantaminen koko valtakunnan tasolla. Toiminnan fokuksessa ovat paitsi populaatiokissat, myös yksittäiset apua tarvitsevat kissat, jotka eri syistä päätyvät kodittomiksi.
Kissapopulaatioksi kutsutaan joukkoa kissoja, jotka lisääntyvät keskenään hallitsemattomasti. Populaatio saa usein alkunsa leikkaamattomista, valvomatta ulkona liikkuvista lemmikkikissoista. Suomessa on satoja kissapopulaatioita, ja yhdessä populaatiossa voi olla satakin kissaa.
Hiirilelut odottavat leikkijäänsä Niko Larjuskinin kotona.
Niko Larjuskin on nimennyt sohvansa alla nyt piilottelevat sijoituskissat Maijaksi, Riitaksi ja Sirkuksi.
– Tykkään antaa kissoille vanhanajan ihmisnimiä, hän sanoo ja hymyilee.
Larjuskin toimii sijaiskotina, koska pitää kissoista ”ihan hirveästi ja on samalla hyvällä asialla”.
– Sijaiskodiksi ryhdyin, koska niin saan olla kissojen kanssa, mutta ne lähtevät aina kuitenkin eteenpäin.
Jenni Laamasella on kotonaan seniorikissa Siru.
– Kun Sirusta joskus aika jättää, en ota omaa kissaa vaan alan toimia sijaiskotina. Nyt en voi, koska Siru ei välitä muista kissoista.
Pesä on yksi turva- ja leikkipaikoista.
Kodittomien Kissojen Tuki oli aiemmin osa vuonna 2017 perustettua Kaakkois-Suomen eläinsuojeluyhdistystä. Kun vanha yhdistys päätti vuoden 2024 lopussa keskittyä Lappeenrannan alueeseen, pisti noin kolmenkymmenen kymenlaaksolaisaktiivin porukka pystyyn oman yhdistyksen.
– Halusimme ehdottomasti jatkaa vakiintunutta hyvää toimintaa täällä Kymenlaaksossa, Laamanen kertoo.
Jenni Laamanen liittyi entiseen emoyhdistykseen vuonna 2018. Hän toimi muun muassa sijaiskotivastaavana. Laamanen on myös Suomen Eläinsuojelun (SEY) vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja. Niko Larjuskin aloitti sijaiskotina pari vuotta sitten ja on nyt jäsen uudessa yhdistyksessä.
Luottamus ihmisiin syntyy pikkuhiljaa muun muassa ruokinnan avulla.
Yhdistys hoitaa kissojen terveysasiat kuntoon, sekä totuttaa ne kotioloissa ihmisten seuraan ja sisäkissan elämään. Sijaiskotiin yhdistys tuo tarvikkeet, kuten kiipeilypuut, kuljetuskopat, hiekat ja ruoat. Lopuksi on tarkoitus löytää kissoille adoption kautta oma pysyvä koti.
– Sijaiskoteja tarvitaan lisää. Etsimme myös loppuelämän sijaiskoteja esimerkiksi erityistarpeisille seniorikissoille, ja tällöinkin yhdistys maksaa kaikki kulut. Sijaiskotitoiminta sopii yksinasuville, pariskunnille ja perheellisille, ja myös kissoja on erilaisia – kesyjä tai arkoja. Sijaiskotina voi toimia lyhyen aikaa tai pitempään, Laamanen vinkkaa.
Jos olet kiinnostunut toimimaan sijaiskotina tai antaa pysyväiskodin, ota yhteys kissojentuki@gmail.com tai soita yhdistyksen numeroon 050 555 1197. Yhteyttä voi ottaa myös populaatiokissa-asioissa tai silloin, jos tiedossasi on kissa, joka etsii uutta kotia.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.