Mielipide: Kaupunkiorganisaation toimintatapoja ja organisaatiorakennetta on kehitettävä
Piia Saarinen ei usko pikakuureihin
Auta kissaa toimimalla sijaiskotina
Eteläinen Kymenlaakso esillä viikonlopun matkamessuilla
Kotkan nuorisoteatteri starttaa kevätkauden – mukaan mahtuu vielä
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
Kotkassa on jälleen Rakkausviikko
”Ihminen ei jaksa ilman kulttuuria”
Elvis Presley 90 vuotta – Juhlaohjelma RadioSE-kanavalla
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Kymenlaakson hyvinvointialueen henkilöstöllä työkyvyttömyysriski muuta maata korkeammalla tasolla
Kevan laatiman, julkisen sektorin henkilöstön työkyvyttömyysriskiä mittaavan ennusteen mukaan keskimäärin 2,8 prosenttia kaikkien hyvinvointialueiden henkilöstöstä on vaarassa päätyä työkyvyttömyyseläkkeelle seuraavien kolmen vuoden aikana.
Tämä merkitsisi arviolta 6 400 alkavaa työkyvyttömyyseläkettä lähivuosina – joko täysiä tai osatyökyvyttömyyseläkkeitä, määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia.
Kymenlaakson hyvinvointialueella henkilöstön työkyvyttömyysriski on muuta maata korkeammalla tasolla, 3,7 prosenttia. Tämä tarkoittaisi alueella noin 240 alkavaa työkyvyttömyyseläkettä lähivuosina.
Kevan arvion mukaan työkyvyttömyydestä aiheutui hyvinvointialueille yhteensä noin 544 miljoonan euron kustannukset vuonna 2023. Näistä sairauspoissaolojen välittömien kustannusten osuus oli 70 prosenttia, 380 miljoonaa euroa. Puolet kustannuksista aiheutui pitkistä, yli 30 päivän poissaoloista, vaikka niitä oli vain noin 14 prosentilla hyvinvointialueiden henkilöstöstä.
Mikäli hyvinvointialueilla onnistuttaisiin vähentämään 10 prosenttia kaikista sairauspoissaolojaksoista, sekä lyhyistä että pidemmistä, olisi säästö välittömissä kustannuksissa arviolta 38 miljoonaa euroa vuodessa. Henkilöstön työkyvyttömyysriskin pienentyessä tämä voisi merkitä 61 miljoonan euron säästöä tulevissa eläkemaksuissa.
Keskimäärin hyvinvointialueilla sairauspoissaolopäiviä oli 15,6 henkilöä kohden vuonna 2023. Määrät eivät jakaudu tasaisesti: viidenneksellä henkilöstöstä (20 %) ei ollut vuoden aikana yhtään päivää sairauden vuoksi poissaoloja, ja yli neljänneksellä (27 %) sairauspoissaoloja oli vain 1–5 päivää vuoden aikana.
Suurimmat ammattiryhmät hyvinvointialueilla ovat sairaanhoitajat ja lähihoitajat, sosiaalialan ohjaajat, erikoislääkärit, sairaala-apulaiset, sihteerit ja toimistotyöntekijät sekä sosiaalityöntekijät. Hyvinvointialueiden henkilöstön keski-ikä oli 44,1 vuotta vuoden 2023 lopun tarkastelussa.
Keva on Suomen suurin työeläkevakuuttaja. Keva huolehtii julkisen sektorin eli kunta-alan, hyvinvointialueiden, valtion, evankelis-luterilaisen kirkon, Kelan ja Suomen Pankin työntekijöiden eläkeasioista.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.