Mielipide: Kansanedustajan vaalikelpoisuudesta
”Pahasti oireileville ei riitä perheen tuki”
Legendaarista Liitsin lenkkiä muistellaan Kotkassa toukokuussa
Kaakkois-Suomen Vihreät nimesi lisää aluevaaliehdokkaita
Kotkan ympäristöpalvelut muuttaa Mussalon Savottaan
Renkaan savu täyttää Kotkan Kantasataman
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
Kotkassa on jälleen Rakkausviikko
Abit ja vanhat juhlivat Kouvolassa loppuviikosta
”Ihminen ei jaksa ilman kulttuuria”
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Nuorisokoti Kastliinan perustajat Janne Veikkolainen (oik.) ja Mika Hallberg peittelevät sairaanhoitaja Tuomas Lyytikäisen päivälevolle. -Täällä saavat kaikki, niin huostaanotetut kuin työntekijätkin, olla kuin kotonaan.
Kuvat: Teija Piipari
”Pahasti oireileville ei riitä perheen tuki”
Kymenlaaksossa aloitti uusi yksityinen nuorisokoti.
Teija Piipari
Sairaanhoitaja Tuomas Lyytikäinen on köllähtänyt olohuoneen sohvannurkkaan nuorisokoti Kastliinassa Kotkan Metsolassa. Paikan perustajat, Mika Hallberg ja Janne Veikkolainen, pysähtyvät vierelle ja tarttuvat värikkääseen torkkupeittoon, joka on saatu edellispäivän avajaisissa lahjaksi. Miehet peittelevät sillä Lyytikäisen. Kaikkia naurattaa.
– Täällä saa sohvalla makoilla kuten makoilisi kotonakin. Kaikesta tällaisesta tulee kodinomainen, lämmin meininki, Veikkolainen sanoo.
Nuorisokoti Kastliina on tammikuussa aloittanut vaikeasti sijoitettavien lasten ja nuorten lastensuojelun erityisyksikkö, jota pyörittää Mika Hallbergin ja Janne Veikkolaisen viime lokakuussa perustama Sotesatama Oy. Veikkolainen on yrityksen toimitusjohtaja, Hallberg nuorisokodin johtaja.
Miehet ovat ”seminaarituttuja”. Heillä on vuosikymmenien kokemus lastensuojelun alalta ympäri Suomea. Psykoterapeutiksi kouluttautunut Janne Veikkolainen on asunut 21 ensimmäistä ikävuottaan Karhulassa, josta lähti Keski-Suomeen. Nyt työt ovat Kymenlaaksossa, mutta koti on yhä Vilppulassa. Sosionomi ja työnohjaaja Mika Hallberg on syntynyt ja asuu Haminassa.
Kastliina on tehty kodiksi sijaishuollon turvaa ja rajoja kaipaaville, päihtein oireileville ja monien tunne-elämän kysymysten kanssa kamppaileville noin 13–18-vuotiaille nuorille. Nuorisokoti toimii entisessä, vuonna 1965 rakennetussa Langinkosken seurakunnan pappilassa, jossa oli asunnot kirkkoherralle ja suntiolle sekä diakonissan vastaanottotila. 1980-luvun lopulla rakennuksen osti perhe omakotitalokseen. Yksityisenä asumispalveluyksikkönä rakennus toimi 2009–2023.
– Tässä on siis tuotettu sote-palveluita ennen meitäkin, Hallberg sanoo ja hymyilee.
Kastliinassa on tilaa seitsemälle nuorelle. Henkilökuntaa on yhdeksän; sosionomeja, sairaanhoitajia ja lähihoitajia. Käytettävissä on myös lääkärin, psykoterapeutin sekä pari- ja perheterapeutin palvelut.
Veikkolainen ja Hallberg remontoivat isoa taloa viime syksyn. Nyt jokaiselle nuorelle on oma huone. Lisäksi on keittiö ja ruokailutila, olohuone, takkahuone ja sauna, sekä toimistotilat. Ruoka tehdään itse yhdessä nuorten kanssa.
Mika Hallberg (vas.) ja Janne Lyytikäinen remontoivat entisestä pappilasta seitsemänpaikkaisen lastensuojelun erityisyksikön.
Suomessa on tällä hetkellä hieman alle 18 000 kodin ulkopuolelle sijoitettua lasta, ja erityisesti kasvussa ovat teini-ikäisten huostaanotot, Mika Hallberg kertoo. Yksityisiä, pienempiä lastensuojelun palveluntuottajia taas on aika vähän. Tähän niukkuuteen Kastliina haluaa osaltaan vastata.
– Pienet lapset sijoitetaan pääasiassa perheisiin, mutta pahasti oireileville nuorille ei riitä perheen tuki. He tarvitsevat ammattimaista apua. Meidän tarkoituksenamme on tarjota lapsille ja nuorille hyvä paikka, jossa saa tukea ja apua erilaisiin kasvukipuihin.
– Mikan kanssa meitä ohjaa ajatus, että tehtävämme on sietää lasten ja nuorten oireita, koska oire kertoo aina jostakin. Sietoikkunan on oltava riittävän suuri. Täällä Kastliinassa lapsi tai nuori ei päädy hylätyksi, vaikka olisi kuinka kiukkuinen, Janne Veikkolainen vakuuttaa.
– Kaikki teinit ovat kiukkuisia, ovat he sitten sitten kotona tai sijaishuollossa, lisää Hallberg. – Kaikissa lapsissa ja nuorissa on paljon hyvää. Sen löytämisessä tai palauttamisessa voi kuitenkin olla työtä, jos aiemmin on toitotettu, että oletpa huono, kun et pärjää koulussa tai käyttäydyt häiritsevästi.
Haastattelua tehdessä tammikuun lopulla nuorisokodissa vielä odotettiin asukkaita. Kastliinaan nuoret tulevat eri puolilta Suomea hyvinvointialueiden lastensuojelun kautta.
– Talo voi täyttyä nopeastikin, Janne Veikkolainen ja Mika Hallberg toteavat.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.