”Elämyksiä ja irtiottoja arjesta tarvitaan”
Kouvolan kaupungin tenniskentät ovat nyt varattavissa sähköisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Kouvolan Herkku tuo artesaanimakeisten valmistuksen takaisin paikkakunnalle
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Sopeuttaminen tuottaa tulosta Kouvolassa
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Puka-Puka on kuudesta saaresta koostuva atolli Ranskan Polynesiassa. Siellä on asuttu kauan: saarilta on löydetty mm. koiran luita, jotka määriteltiin ajalle 2130 ennen ajanlaskun alkua.
Kuvat: Hansin ja Katjan albumi
Kirsikankukkia ja Tyynen valtameren saaria
Matkailu on opettanut kotkalaispariskunnalle paljon.
Ulla-Maija Sievinen
Vuosi Tyynen valtameren pienillä saarilla opetti paljon, kertovat Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelujen AV-asiantuntija Hans Lindqvist ja hänen avovaimonsa, kahvilatyöntekijä Katja Jäppinen..
– Emme ole aivan samanlaisia ihmisiä kuin ennen matkojamme, olemme paljon rennompia ja emme taatusti nipota turhasta.
Katja Jäppinen pyöräilemässä Moorean pikkusaarella, joka sijaitsee Tahitin kupeessa. Moorea on tuliperäinen ja idyllinen saari, sekoitus trooppista vehreyttä, jyrkkiä vuoria ja korallihiekkarantoja.
Japani on pitkään ollut Hansille ja Katjalle rakas maa. Se alkoi siitä, kun he vuonna 2004 ajoivat pakettiautossa japanilaisten kanssa Los Angelesista New Yorkiin.
– Kun he puhuivat, he tarkoittivat mitä sanoivat, ja he pyysivät meitä tulemaan luokseen. Seuraavana vuonna menimmekin sinne ensi kerran, Hans muistelee.
Vastassa olivat kukkivat kirsikkapuut, joihin he rakastuivat niin, että ovat ajoittaneet seuraavat Japanin matkansa kirsikankukkien aikaan.
– Kerran seurasimme niiden kukintaa ajamalla junalla etelästä pohjoiseen. Meillä oli eväslaatikko mukana, ja kun ikkunasta alkoi näkyä kirsikankukkia, hyppäsimme junasta ulos.
Parin erikoisiin matkakohteisiinsa kuuluu mm. Pohjois-Korea.
– Passit ja puhelimet otettiin pois, ja meillä oli koko ajan mukana vahti ja toinen mies tätä vahtia vahtimassa. Meille esiteltiin vain heidän haluamansa kohteet.
Hans Lindqvist tiukasti vartioituna Pohjois-Koreassa.
Tärkeintä matkaansa Katja ja Hans muistelevat usein. He viettivät vuoden 2016 Tyynen meren pienillä saarilla. Idea syntyi, kun Hans luki amerikkalaisen Robert Dean Frisbien kirjan, jossa kerrottiin Cookinsaarten pienestä Puka Pukan atollista. Puka Pukalla on oma kieli, erikoinen kulttuuri ja kosolti mystiikkaa. Sinne he lopulta pääsivätkin, mutta sitä ennen he tutustuivat moniin upeisiin saariin.
Matka alkoi Havaijilta.
– Havaijilla ei ollut mitään tekemistä Tyynen meren aitojen saarten kanssa. Hienoja paikkoja oli, mutta Honolulun ruuhkaista kaupunkia en suosittele kenellekään.
Ensimmäinen aito valtameren saari oli Tonga, jossa ilmapiiri oli rento ja leppoisa. Aamuvarhain ihmiset vaelsivat kirkkoon, koirat haukkuivat ja kukot kiekuivat. Kirkosta kuulunut laulu herätti taatusti nukkujat.
Tuvalussa rannoille kannetaan hiekkasäkkejä, sillä ilmaston lämpeneminen uhkaa matalia saaria.
Kiinnostava ja huolestuttavakin kohde oli Tuvalun saarivaltio. Siihen kuuluu yhdeksän atollia, joissa on yhteensä 129 saarta. Tuvalun korkein kohta on vain noin viisi metriä merenpinnan yläpuolella, joten ilmaston lämpenemisestä johtuvaa merenpinnan nousua pidetään suurena uhkana koko valtion olemassaololle.
– Ihmiset yrittävät korottaa rantoja hiekkasäkkien avulla, ja niitä on korotettava kaiken aikaa. Jos siellä tulee tsunami, se on saarivaltion tuho. Korkeita paikkoja ei ole.
– Tämä oli aihe, josta asukkaat eivät halunneet puhua. He sanoivat, että Jumala hoitaa kyllä asian. Heille turismi on ainoa keino saada rahaa, ja siksi ilmastonmuutoksen vaikutuksista ei pitäisi edes keskustella, Hans sanoo.
Manihiki eli Humphreyn saari on atolli eli korallisaari Cookinsaarilla Tyynellä valtamerellä. Atollilla elelee noin kaksisataa ihmistä.
Ilmastonmuutosta jopa suurempi vaikutus saarille ovat olleet Amerikan ja Ranskan tekemät ydinkokeet Tyynellä valtamerellä. Ne alkoivat jo 1940-luvun loppupuolella ja Ranskan osalta jatkuivat vielä 1990-luvulle asti.
– Ydinsaasteet ovat betonisäiliöissä ja ne alkavat vuotaa. Myös sadoista toisen maailmansodan aikaisista hylyistä vuotaa nyt öljyä mereen.
Katja ja Hans tietävät hyvin, että lentokoneiden päästöt ovat yksi ilmastonmuutoksen aiheuttaja.
– Muuten me elämme kotona ja matkoilla hyvin ekologisesti. Koska muoviroskat ovat valtaisa ongelma Tyynellä valtamerellä, silppusimme Tuvalussa kaikki vesipullot ja muut roskat ja sulloimme ne kahteen matkalaukkuun.
Kapsäkit vietiin Fidzille, jossa ne tyhjennettiin kierrätyspisteeseen.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.