Mielipide: Jouluna 2024
Orkesteri jatkaa monipuolisuuden tiellä
Mielipide: Hyvinvointialueen ja muistiyhdistysten yhteistyö varmistaa muistisairaan tuen ja palvelut
Miten kinkunrasva lajiteltiinkaan? Entäs lahjapaperit?
Kiinnostaako englanninkielinen esi- ja perusopetus? – Kotkassa pidetään tammikuussa infotilaisuus
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Arjan voitto nivelrikosta
Monitoimiareena toteutuu Kouvolassa
Ensin tulevat aina enkelit
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Toimitus testasi VR-lasit – Joko on aika sukeltaa virtuaalitodellisuuteen?
Veli-Pekka Kelloniemi
Voisiko VR-lasit olla tämän joulun hittituote? Kaikki ovat nähneet YouTubesta varoittavia – joskin hulvattoman hauskoja – esimerkkejä virtuaalitodellisuuden vaaroista, kun ihmiset hyppäävät tai juoksevat VR-lasit päässään päin seinää. Sen täytyy tarkoittaa vain sitä, että kokemus on todella aidon tuntuinen, kun reaalimaailma unohtuu täysin.
Toimitus testasi Meta Quest 2 -VR-lasit. Etuna näissä laseissa on se, että ne toimivat itsenäisesti ilman tietokonetta ja siihen meneviä letkuja ja ovat edullisimmasta päästä.
Toimittajalla on ollut etukäteen pelkona VR-lasien käytössä mahdollisesti aiheutuva pahoinvointisuus ja ”pikakrapula”, jotka liittyivät hyvin varhaisiin VR-laitteisiin. Toimittaja on jo aiemmin testannut joitain kalliimpia VR-laitteita, joista ei aiheutunut huonoa oloa. Ainoa ongelma oli sellaisiin peleihin, joissa lattiataso on reaalilattiatasoa alempi, liittyvä putoamis-/kaatumispelko, mikä todellakin viestii virtuaalitodellisuuden immersiosta, siihen ”uppoamisesta”. Aistit uskovat virtuaalitodellisuuden todeksi, vaikka järjellä tosin tietääkin.
Sitten vaan lasit päähän ja ohjaimet käsiin. Testilasit on varustettu erikseen tilattavalla ”Elite strap” -hihnalla, joka on tavallista hieman tukevampi päähihna, mikä tuo lisää mukavuuttaa. Jos on pelannut joskus esimerkiksi PS4:lla, ei ohjainten nappien paljous hätkähdytä. NES-boomerit joutunevat harjoittelemaan nappuloiden kanssa jonkin aikaa, mutta kyllä ne kaikki sieltä löytyvät.
VR-laseilla voi pelata erilaisia pelejä. Osa on ilmaisia, osa maksaa. Yksi suosituimmista on Beat Saber, joka on musiikillinen kuntoilupeli. Musiikin tahdissa rikotaan lähestyviä laatikoita ja parin biisin jälkeen on jo heikkokuntoisemmalla kaverilla selkä märkänä. Hauskaa tapa saada liikuntaa, jos ei viitsi lähteä räntäsateeseen hölkkäämään.
Osassa peleissä tartutaan aseeseen, vaihdetaan lippaita ja ammuskellaan. Osassa golfataan tai pelataan pingistä. Ohjaimet muuttuvat virtuaalimaailmassa nopeasti ”omiksi käsiksi”.
Jalkojen liikkeen seurannan puutteen vuoksi joissain peleissä liikutaan pitemmälle eteenpäin ”teleporttaamalla” osoitettuun kohtaan, mikä on ok-ratkaisu, mutta syö vähän immersiota. Lähiympäristössä voi sen sijaan käyskennellä joka suuntaan, mikä on upeaa. Laitteella piirretään oman huoneen fyysistä tilaa vastaavat virtuaalirajat maahan, mikä estää törmäilyn reaalimaailmassa huonekaluihin tai putoamasta parvekkeelta alas.
Pelailussa korostuu fyysisyys eli ollaan kokoajan seisaallaan ja liikutetaan käsiä, päätä ja yläkroppaa. Tällaisella joululahjalla voisi siis koettaa aktivoida sohvaperunaa.
Edullisten VR-lasien kuvan tarkkuus ei ole huippua mutta riittää perus pelailuun varmasti. VR-laseilla voi myös katsella esimerkiksi YouTube-videoita.
Uutisissa on ollut paljon puhetta myös metaversumista. Sinnehän täytyy kaikkien päästä? Esimerkiksi Gorilla Tag -ohjelmassa voi kuljeskella avatarina ja tavata toisia ihmisiä hieman kuin chatissa. Heidän kanssaan voi myös esimerkiksi pelata pienpelejä. Metaversumi-projekti on vielä keskeneräinen. Ohjelma löytyy myös esimerkiksi työpalaverien pitämiseksi avatareina, mikä voisi olla hauska kokemus perus Teams-kokouksiin verrattuna, muttei sekään ole vielä ihan valmis konsepti.
Metaversumi saa odottaa valmistumista, mutta näytän ehdottamasti yläpeukkua VR-laseille ihan vain niiden liikunnallisen elementin vuoksi.
Plussat: VR on hieno kokemus, liikunta.
Miinukset: silmälasien kanssa pieni vaikeus saada kuva tarkaksi.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.