Mielipide: Hyvinvointialueen ja muistiyhdistysten yhteistyö varmistaa muistisairaan tuen ja palvelut
Miten kinkunrasva lajiteltiinkaan? Entäs lahjapaperit?
Kiinnostaako englanninkielinen esi- ja perusopetus? – Kotkassa pidetään tammikuussa infotilaisuus
Tallin joulu kutsuu koko perheen joulutapahtumaan
Kati Almgren jatkaa aluejärjestön puheenjohtajana
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kotkassa avautuu uusi Kymen Seudun Osuuskaupan ruokakauppa
Arjan voitto nivelrikosta
Monitoimiareena toteutuu Kouvolassa
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Lahjapaperit eivät kuulu paperinkeräykseen vaan sekajätteeseen, koska ne sisältävät painovärejä ja usein myös paljon teippiä. Arkistokuva: Teija Piipari
Miten kinkunrasva lajiteltiinkaan? Entäs lahjapaperit?
Jouluna syntyy paljon normaaliarjesta poikkeavaa jätettä. Jätettä syntyy muun muassa jouluruokien valmistuksessa, lahja- ja kukkapaketeista sekä joulukoristeista.
Tämä voi tuntua jopa ahdistavalta, mutta onneksi hyvien ohjeiden avulla syntyvät jätteet on helppoa lajitella oikeaan keräysastiaan, muistutetaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun tiedotteessa. Se mahdollistaa niiden hyödyntämisen joko materiaalina tai energiana.
Etelä-Savon alueella Biovirtaa-hankkeessa tehdyissä kotitalouksien jätteiden lajittelukokeissa on havaittu, että biojätettä jää edelleen lajittelematta melko paljon, sillä sekajätteen seassa on tyypillisesti 30–40 prosenttia biojätettä, kun asiaa tarkastellaan jätteiden painon perusteella. Biojätettä syntyy jouluna huomattavasti normaalia enemmän. Lisäksi joukossa on hieman epätavallisempaa jätettä, esimerkiksi kinkunrasvaa.
– Kinkunrasvahan sisältää paljon energiaa, mikä tekee siitä erittäin hyvän biokaasuprosessin raaka-aineen, toteaa projektipäällikkö Tuija Ranta-Korhonen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.
– Laita siis kinkkurasva biojäteastiaan esimerkiksi talouspaperiin imeytettynä tai anna sen jähmettyä ennen lajittelua.
Vaikka lahjapaperi nimensä mukaisesti on paperia, ei sen paikka kuitenkaan ole paperinkeräyksessä vaan sekajätteen seassa.
– Lahjapaperit sisältävät painovärejä. Niiden seassa on myös monesti paljon teippiä, minkä vuoksi ne eivät kuulu paperinkeräykseen, vaan sekajätteen joukkoon. Myös lahjanarun paikka on sekajäte, Metsäsairila Oy:n ympäristökouluttaja Anne Laitinen kertoo.
Sekajätteeseen kuuluvat myös esimerkiksi kynttilänpätkät ja kynttilöiden muovikuoret. Erilaiset muoviset pakkausmateriaalit, sellofaanipakkaukset sekä pakettien pehmusteena ollut styrox lajitellaan muovipakkausten joukkoon. Juomien hanapakkausten muoviset sisäpussit kuuluvat muovijätteeseen.
Biovirtaa – Biojäte kuljettaa -hanketta toteuttaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama (Etelä-Savon maakuntaliitto). Lisäksi hanketta rahoittavat Metsäsairila Oy ja Kymenlaakson Jäte Oy. Hankkeen toteutusaika on 1.12.2022–28.2.2025.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.