Mielipide: Jouluna 2024
Orkesteri jatkaa monipuolisuuden tiellä
Mielipide: Hyvinvointialueen ja muistiyhdistysten yhteistyö varmistaa muistisairaan tuen ja palvelut
Miten kinkunrasva lajiteltiinkaan? Entäs lahjapaperit?
Kiinnostaako englanninkielinen esi- ja perusopetus? – Kotkassa pidetään tammikuussa infotilaisuus
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Arjan voitto nivelrikosta
Monitoimiareena toteutuu Kouvolassa
Ensin tulevat aina enkelit
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Testauskoordinaattori Lari Takanen pitelee pelkät jalka-anturit omaavaa edullisempaa älyvaakaa. Sen edessä olevassa ammatitason laitteessa on myös käsianturit.
Veli-Pekka Kelloniemi
Toimitus testaa: Voiko edullisen älyvaa’an tuloksiin luottaa?
Kuluttajille tarkoitetun älyvaa’an lukuja verrataan ammattitason laitteeseen.
Veli-Pekka Kelloniemi
Älyä löytyy nykyisin lähes jokaisesta kodin elektronisesta laitteesta, niin myös vaa’asta. Perinteiseen vaakaan verrattuna älyvaa’at lupaavat parhaimmillaan lähes terveysalan yritysten tarjoamien kehonkoostumusmittausten veroista informaatiota itsestä, vaikka ne maksavat edullisimmillaan vain muutaman kympin.
Miten tarkkaa huokean älyvaa’an informaatio on, siitä otetaan nyt selvää.
Toimituksen testissä on muutaman kympin maksanut Xiaomi Body Composition Scale 2 -älyvaaka, joka synkronoituu älypuhelimen kanssa. Mittausdata tallentuu ja muodostaa diagrammeja, jotka kuvastavat kunnon edistymistä – tai taantumista.
Pelkän painon sijaan älyvaaka mittaa mm. rasvaprosenttia, lihasmassaa, nesteprosenttia, luumassaa ja sisäisen rasvan määrää. Vaaka ilmaisee myös painoindeksin (BMI), perusaineenvaihdunnan kaloreina ja ”kehon iän”. Tämä on kaikki erittäin hyödyllistä terveyden ja kunnon seurannassa – olettaen että tiedot pitävät jotakuinkin paikkansa.
Kehonkoostumusmittaus tehdään aamulla ennen aamupalan syömistä, joten marssin nälkäisenä Kotkan kaupungin Testausasemalle Karhuvuoren urheilutaloon. Sieltä löytyy verrokkivaaka eli Seca -kehonkoostumusanalysaattori, joka on ”lääketieteellisen tarkka”.
– Tietysti kaikki kehonkoostumustulokset ovat vain arvioita. Täysin oikean tuloksen saisi vain paloittelemalla henkilön, toteaa testauskoordinaattori Lari Takanen.
Käyn vuoron perään molemmilla laitteilla, sitten vertailemme tuloksia.
Aluksikin edullisemman vaa’an paino näyttää 400 grammaa liikaa. On mukavaa olla lähes puoli kiloa luultua kevyempi.
Painon ero vaakojen välillä vaikuttaa tietysti siihen, että myös painoindeksi (BMI) heittää desimaalin verran yli.
Rasvaprosenttini on myös hieman (0,2 prosenttiyksikköä) pienempi, mitä edullisempi vaaka näyttää.
Nesteprosenttini heittää edullisemmassa vaa’assa 3,2 prosenttiyksikköä alaspäin, mikä aiheuttaa sen, että se on ”riittämätön” edullisemman vaa’an mukaan mutta ok-tasolla Secan mukaan.
Perusaineenvaihduntani on myös 231 kcal/päivässä suurempi kuin mitä edullisempi vaaka näyttää, mikä on tärkeä tieto, jos on dieetillä.
Loppujen arvojen vertailu on vaikeaa, sillä niiden ilmoittamistapa poikkeaa toisistaan.
Xiaomi ilmoittaa sisäisen rasvan määrän numeroina, joissa alle 9 on normaali. Seca puolestaan ilmaisee arvon litroina. Molemmissa kuin kuitenkin osoitin asteikolla normaali-koholla-korkea suurin piirtein samassa kohden.
Seca ilmoittaa rasvattoman massan, johon kuuluu mm. lihakset ja luut. Xiaomin applikaatio ilmaiseen lihasmassan, joka lienee sama asia, mutta eroa tulee lähes kolme kiloa.
Xiaomi kertoo proteiinin määrän, Seca solujen määrän.
Osaa arvoista ei ilmaista molemmissa vaaoissa, joten niitä ei voi vertailla.
Xiaomi kertoo myös pelkän luumassan, proteiinin määrän, kehon iän ja ideaalipainon. Oman muutaman viikon mittaushistorian aikana juuri kehon ikä tuntuu vaihtelevan eniten arvoista ollen arvaamattomin. Esimerkiksi painon pudottaminen voi silti kohottaa kehon ikää.
– Tuon ideaalipainon näyttäminen ei ole mielestäni kovin fiksua, varsinkaan jos olisi nuori henkilö kyseessä, arvelee Lari Takanen.
Seca puolestaan näyttää mm. luustolihasmassan raajan tarkkuudella. Esimerkiksi kätisyyden voi usein päätellä siitä, että siinä vahvemmassa kädessä on enemmän lihasta.
Seca antaa myös vielä erikseen tarkempaa tietoa rasvan ja lihaksiston suhteesta BMI:ssä sekä solujen kunnosta ja nestetasapainotilasta.
Summa summarum: Lari Takasen mukaan edullinen vaaka antaa yllättävän samansuuntaista informaatiota kuin ”lääketieteellisen tarkkakin” laite. Absoluuttisten lukujen sijaan olennaisempaa on johdonmukaisuus, eli se että vaaka näyttää pitemmällä ajalla muutokset oikein, joten siitä voi seurata oman kunnon kehittymistä. Sellaisen vaikutelman olen Xiaomista saanut.
Älyvaakaa voi käyttää apuna oman kunnon suuntaa antavaan seuraamiseen. Se ei ole aivan tarkka, muttei näytä aivan mitä sattuukaan.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.