Mielipide: Jouluna 2024
Orkesteri jatkaa monipuolisuuden tiellä
Mielipide: Hyvinvointialueen ja muistiyhdistysten yhteistyö varmistaa muistisairaan tuen ja palvelut
Miten kinkunrasva lajiteltiinkaan? Entäs lahjapaperit?
Kiinnostaako englanninkielinen esi- ja perusopetus? – Kotkassa pidetään tammikuussa infotilaisuus
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Arjan voitto nivelrikosta
Monitoimiareena toteutuu Kouvolassa
Ensin tulevat aina enkelit
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Markku ja Eeva-Liisa Vanhala viettävät noin neljä kuukautta vuodesta kesäasunnollaan.
Kuvat: Veli-Pekka Kelloniemi
Tiluksilla asunut sama suku 300 vuotta – Vanhalat ovat remontoineet hetken jo kylmilleen jääneet rakennukset
Veli-Pekka Kelloniemi
Markku Vanhala, 80, asuu kesät puolisonsa Eeva-Liisan, 74, kanssa sukutilallaan Kotkan Korkeakoskella. Tila on ollut suvun omistuksessa keskeytyksettä vuodesta 1722 alkaen eli tasan 300 vuotta.
– Olen täällä yhdeksäs Vanhala suoraan alenevassa polvessa. Ensimmäinen oli Pekka Mikonpoika Vanhala, joka tuli tänne heti isonvihan jälkeen.
Vanhalan tiluksilla on asuttu ainakin vuodesta 1551 saakka, jolloin paikalla oli Martti Jaakonpojan talo. Noin sata vuotta myöhemmin vuonna 1640 paikalla asui viipurilainen tervakauppias Tönne Böisman. Sen jälkeen tiluksilla on pidetty majataloa, joka toimi myös käräjä- ja nimismiehentalona isoonvihaan asti, jonka ajan tila oli tyhjillään.
– Vanhala toimi majatalona vielä isäni nuoruudessa. Isäni vei iltajunalta tulleet kauppamatkustajat ja muut vieraat aamulla hevosella eteenpäin aina Heinlahteen saakka, jossa kuski ja hevoset vaihdettiin.
Vanhala nimi tulee siitä, että tila on Korkeakosken vanhin.
Saunakammarin seiniä koristaa vanhat työkalut.
Tällä hetkellä tilalla on kolme rakennusta: navetta, aitta ja päärakennus. Nykyinen päärakennus on puolet alkuperäistä pienempi, sillä aikanaan oli tapana, että talon hirret saatettiin jakaa veljesten kesken siirtämällä puoli taloa toiselle tontille.
– Näin kävi täälläkin 1800-luvun alkupuolella, jolloin puolet päärakennuksesta vietiin naapuritontille, jossa se on edelleen pystyssä.
Nykyisten rakennusten tarkkaa rakentamisvuotta ei tiedetä, mutta päärakennus on valmistunut vuonna 1878 eli ennen Kotkaan tullutta rautatietä, joka valmistui 1890.
– Alkuperäinen rautatielinjaus meni turhan läheltä tonttia, joten sitä hieman siirrettiin, ettei se ihan nurkkaan tullut. Onhan se vieläkin niin lähellä, että junat tärisyttävät taloa.
Tilan vanhin rakennus lienee navetan hellahuone ja kamari, joista on aikanaan tehty sauna ja verstaana toiminut askartupa.
– Siellä isäni korjasi kaiken tarvittavan ja rakensi uutta mm. leluja, huonekaluja ja ikkunoita. Nykyisin tila toimii saunana ja takkahuoneena. Hellahuoneessa oli aikanaan vuokramiehiä muun muassa jatkosodan jälkeen, vaikka vilpoista on varmaan talvella ollut.
Sikala on muuttunut kokoushuoneeksi.
Vanhalat ottivat talon kesäasunnokseen vuonna 2000.
– Jäin tuolloin eläkkeelle ja aloin remontoimaan talon sisäpuolta. Olen levyttänyt seiniä, tapetoinut ja maalannut. Olen myös kunnostanut vanhoja huonekaluja, jotka tulivat talon mukana, kertoo Eeva-Liisa.
Lapsuudenkodin huonekalujen ja säilyneiden lelujenkin keskellä on viihtyisää.
– Kyllä ne lapsuuden asiat tulvahtavat täällä välillä mieleen, joitain kolttosiakin tuli tehtyä. Eniten on jäänyt mieleen kuitenkin se, että maanviljelijävanhempien perheessä lapsesta asti tehtiin kaikkia maatalouden kesään kuuluvia töitä: kärräsin pienenä aina kaksi viikkoa puita liiteriin, kitkin ja olin heinä- ja peltotöissä. Isän kanssa käydyt keskustelut suvun asioista muistuvat myös usein mieleen, kertoo Markku.
Jos emäntä on hoitanut sisäpuolen, niin isäntä on puolestaan kunnostanut jonkin aikaa kylmänäkin olleen rakennusten ulkopuolta muun muassa kaivamalla sadevesiviemärit.
– Sauna oli ensimmäinen remonttikohde, sillä sen katto oli romahtamaisillaan. Täysin kunnostettu navetta toimi yritykseni toimitilana kymmenisen vuotta. Nyt siinä on tilaa kokouksille ja juhlille.
Päärakennus on liitetty vesi- ja viemäriverkkoon.
– Aiemmin ei ollut sisävessaakaan, toteaa Eeva-Liisa.
Muutama vuosi sitten talon perustukset paalutettiin, koska savimaalla rautatien vierellä sijaitseva rakennus oli Markun mukaan junien tärinästä vajonnut.
– Pelkona oli, että rossipohja ottaisi saveen kiinni.
Rakennuksissa on tehty joka vuosi jotain.
– Se on osa meidän kesänviettoamme että täällä puuhastellaan. Viime kesänä kaaditimme huonokuntoisia pihapuita. Nyt niillä voidaan lämmittää taloa, Markku kertoo.
Rakennusta käydään lämmittämässä talvellakin päivittäin Kotkansaaren ”talviasunnosta” käsin.
– Jos lämpötila laskee alle viiden asteen saan kaukovalvonnalla hälytyksen.
Päärakennuksessa on noin 120 neliötä. Yläkerrassa on pari huonetta ja aula, alakerrassa sydänmuuri, jonka ympärillä on kaksi huonetta ja keittiö. Olohuoneeseen on asennettu lisäksi takka.
Näitä kottikärryjä on Markku Vanhala lapsena työnnellyt.
Puuhastelua Vanhaloiden tiluksilla riittää, vaikkei maanviljelyä siellä enää harrastetakaan, sillä ulkona on puutarhaa ja nurmikkoakin on 4000 neliötä ajettavana.
– Istutettuamme kotipellon ympärille terijoensalavia alkoivat jotkut kyläläiset kutsua sitä asemanpuistoksi, nauraa Eeva-Liisa.
Vanhaloilla on kaksi tytärtä ja viisi lastenlasta. Pysyykö tila suvun hallussa vielä tulevaisuudessa?
– Emme tiedä mitä talolle meidän jälkeen tapahtuu, mutta historia jatkuu. Olemme kunnostaneet talon ja piharakennukset nykyaikaan vanhaa kunnioittaen. Ei me olla laskettu, paljonko rahaa tähän on mennyt, sillä kaikki on tehty rakkaudesta, toteavat Vanhalat.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.