Mielipide: Huippu-urheilija etsii, moni löytää
Poliisi on valvonut ammattiliikennettä tehostetusti alkuvuonna
Työryhmä: yhden seurakunnan mallia Kouvolaan
Mielipide: Kulttuurin mahdollisuudet käyttöön – yhteistyötä ja realismia
Mielipide: Pitkäjänteinen päätöksenteko turvaa Kouvolan koulutuksen tulevaisuuden
Renkaan savu täyttää Kotkan Kantasataman
Abit ja vanhat juhlivat Kouvolassa loppuviikosta
”On sympaattista tehdä perheenä”
Auta kissaa toimimalla sijaiskotina
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Edward Heiliö oli kotkalainen liikemies, joka johti valtakunnallista Metsäomistajien Metsäkeskusta. Hänen kesäisin toimiva sahansa oli Munsaaressa vuoteen 1964 saakka.
Kuva: Aimo Soukan albumi
Tarina satavuotiaasta sahakoulusta
Viipurissa aloittanut Suomen Sahateollisuuskoulu tuli Kotkaan sodan aikana.
Teija Piipari
Minulla on valmis juttu Puutalousopiston historiasta. Opisto täyttäisi sata vuotta, jos eläisi.
Näin toimitusta lähestyi sähköpostitse kotkalainen Aimo Soukka, 70. Hän on aikanaan ollut puutalousopiston tuntiopettaja, metsäteknologian lehtori ja metsäosaston johtaja.
Huoliiko Ankkuri jutun?
No mikä ettei! Julkaistaan seuraavassa Soukan ansiokas artikkeli:
”Metsien hyötykäyttö alkoi maassamme lisääntyä 1800-luvun loppupuolella. Sahatavaran tuotanto ja vienti kasvoivat, kun vesisahojen tilalle tulivat höyrysahat. Ennen ensimmäistä maailmansotaa viennin määrä nousi melkein miljoonaan standarttiin.
Sahat ja hakkuut tarvitsivat osaavaa työnjohtoa. Evon metsäkoulu vastasi ensimmäisenä metsällisen koulutuksen tarpeisiin. 1900-luvun alkuvuosina perustettiin Tuomarniemen, Nikkarilan ja Rovaniemen metsäkoulut. Ruotsinkielisillä oli omansa Söderkullassa. Metsätyönjohtajan opinnot kestivät tuolloin kaksi vuotta, Söderkullassa vuoden.
Ensimmäisen maailmansodan ja vaikean itsenäistymisen jälkeen alettiin rakentaa uutta tasavaltaa. Vienti alkoi vetää, sahat ja muukin ulkomaankauppa menestyivät. Osaavia sahamiehiä saatiin Ruotsista ja Norjasta. Kaupallinen oppi piti hakea Lyypekistä tai Lontoosta. Sahojen omistajat ja johtajat pohtivat, miten teollisuuden metsä-, saha- ja uitto-opetus tulisi hoitaa.
Suomalainen sahaopetus alkoi, kun rahat ja hankkeen vetäjä löytyivät. Reposaaren Höyrysahan omistajat järjestivät rahat liikemies K.E. Kontron johdolla. Kontron Reposaaren sahan tuotanto oli 18 000 standarttia ja hänen Viipurin sahansa 15 000 standarttia. Viipurin saha oli Linnasaaren Vekrotniemessä.
Insinööri Artturi Käpy ryhtyi kouluhankkeen vetäjäksi. Viipuri valikoitui uuden yksityisen metsä- ja sahatyönjohtajakoulun paikaksi. Se oli Suomen toiseksi suurin kaupunki ja täynnä kouluja. Osaavia opettajia löytyi ja kaupungin vetovoima teki uudesta koulusta halutun heti alusta alkaen. Koulun nimeksi tuli Suomen Sahateollisuuskoulu.
Kauppaoppilaitoksen ja merikoulun opettajatkin kävivät sahakoululla opettamassa. Yhteistyö näiden koulujen kanssa jatkui Kotkassa, jonne nämä koulut evakuoituivat jatkosodan jälkeen. Viipuri oli samalla Suomen suurin sahatavaran vientisatama.
Helsingin Sanomissa oli 11.8.1921 ilmoitus uudesta sahakoulusta. Pääsyvaatimuksena oli päättötodistus oppikoulun viidestä luokasta, metsänvartijakoulusta, teollisuuskoulun ensimmäisen vuoden opinnoista, kauppakoulusta tai kansakoulusta velvollisuudella suorittaa tutkinto kansakoulun kurssiin kuuluvassa laskennossa.
Opetus alkoi Viipurissa Maununkatu ykkösessä syyskuussa 1921 ja kesti vuoden. ”Yleisaineita” olivat vain aritmetiikka, algebra ja geometria. Englanti oli ainoa kieli, ja sekin vapaaehtoinen. Todistuksen sai vasta kahden vuoden harjoittelun jälkeen rehtorin hyväksymässä työpaikassa.
Luokat olivat isoja ja tilat aluksi vaatimattomia vuokratiloja. Tilanne parani ratkaisevasti, kun Koivistonkadulle valmistui uusi uljas koulutalo vuonna 1935. Viipurin koulun työnjohtajakurssit pitenivät vuodella juuri ennen talvisotaa. Näin alkoi kaksivuotinen metsä- ja sahateknikkojen koulutus. Laajenevan vaneriteollisuuden tarpeisiin alettiin kouluttaa vanerityönjohtajia vuonna 1932.
Vanhat metsäkoulut olivat sisäoppilaitoksia, mutta sahateollisuuskoulun oppilaat asuivat yleensä alivuokralaisina kaupungilla. Yhteiskuntaan sopeuttava asumistapa jatkui pitkään myöhemminkin Kotkan aikana. Viipurin koulun lisäksi toimi maassamme muitakin yksityisiä metsäalan oppilaitoksia, esimerkiksi Kymiyhtiön Sippolan metsäkoulu sotien jälkeen.
Kotkan kirkon vieressä nykyisen kirjaston paikalla oli Kotkan suomalaisen yhteiskoulun rakennus, jossa sahateollisuuskoulu oli sotien jälkeen vuoteen 1952, kunnes Koteko valmistui. Uuras oli Viipurin ulkosatama, Suomen suurin puutavarasatama.
Kuva: Aimo Soukan albumi
Talvisota pisti Viipurin koulun evakkotaipaleelle. Uusi rehtori Eino A. Jussila oli juuri aloittanut työsarkansa. Opetus jatkui välirauhan aikana Kotkassa tammikuussa 1941. Jatkosodan aikana vuonna 1943 sahakoulu, ihme kyllä, palasi Viipuriin vähäksi aikaa. Pommitettuun taloon ei ollut paluuta, mutta vuokratila löytyi. Juhannuksen alla tuli kuitenkin viimeinen katkera lähtö Viipurista.
Välirauhan aikana ja jatkosodan jälkeen opetus jatkui Kotkassa vaatimattomissa tiloissa kirkon viereisessä, vanhassa puukoulussa. Koulua lähellä tuolloin ollut satama tarjosi töitä ja ansioita illoiksi ja loma-ajoiksi. Sahakoulun oppilailla ei ollut puutetta harjoittelupaikoista. Sahojahan Kotkassa oli, viisi vientisahaa.
Sahat elivät hyvää aikaa, kun Englannin kaupat hiljalleen avautuivat. Pommitettu Eurooppa tarvitsi liki loputtomasti puutavaraa jälleenrakennukseen. Jorma Ahvenainen toteaa kirjassaan Enso-Gutzeit 1872–1992, että Gutzeitin Kotkan sahojen kannattavuus oli 1940-luvun loppuvuosina ”hyvin tyydyttävä”. Myös hakkuutyömaat olivat sodan jälkeen ennätyksellisen laajoja.
Koulutilat paranivat vuonna 1951, kun mahtava Koteko eli Kotkan teknillisten koulujen uusi koulurakennus valmistui. Sahakoulu sai siitä oman siipensä. Uusissa, tosin ahtaissa, tiloissa pystyttiin vanerityönjohtajien koulutus laajentamaan teknikkotasoiseksi vuonna 1958.
1960-luvulla alkoi vaikea aika. Teollisuuden järjestöt lopettivat koulun rahallisen tukemisen. Valtio oli ainoa mahdollinen omistaja. Metsähallitus muuttui valvojasta isännäksi. Muutos lienee ollut rehtori Jussilalle kova koettelemus. Pidetyn rehtorin terveys alkoi horjua ja hän kuoli, kun koulun nimenä vielä oli Suomen Sahateollisuuskoulu. Uudeksi rehtoriksi tuli sotavuosista alkaen koulussa työskennellyt Rainer Simelius. Koulusta tuli vuonna 1965 Kotkan puutalousopisto, josta valmistui metsäteknikoita, sahateknikoita ja vaneriteknikoita.
1970-luvulla valtio myllersi kaikkien koulujen hallintoa. Metsä- ja puualan ammattiopetus, kuten Puutalousopisto, siirrettiin metsähallitukselta ammattikasvatushallituksen metsäopetuksen toimiston alaisuuteen. Metsähallituksen osastopäällikkö Osmo Varsta jatkoi uudessa tehtävässä. Opiston opetus muuttui kolmivuotiseksi. Ruotsin kieli ja muut ”yleisaineet” saivat lisätunteja. Aiemmin ainoana vieraana kielenä oli ollut englanti.
Opetus laajeni 70-luvulla myös uusille aloille: puukaupan opetus alkoi ja uudelleen viriteltiin myös sahatyönjohtajien opetusta. Erityisen merkittävä oli kurssitoiminnan alku. Höylä-, terä- ja pyörösahauskurssit vetivät oppilaita. Kansainvälinen metsäopetus palveli lähinnä nousevan Afrikan tarpeita. Osmo Varsta tuskaili, että YK aloittaa opetuksen Ruotsissa, kun suomalaiset kiistelevät opetuspaikasta: Kotka vai Mikkeli. Kotka kuitenkin sai Kansainvälisen metsäopetuksen eli FTP:n (Forest Training Program), jolle rakennettiin aikanaan oma siipi uuteen Puutalousopistoon. Opetus toi varsinkin 80-luvulta alkaen mainetta ja kunniaa oppilaitokselle ja Kotkalle.
1980-luku oli puutalousopiston parasta aikaa. Opetuksesta oli tullut suosittua, luokat olivat täynnä ja kolmivuotiseksi laajennut teknikko-opetus tarvitsi lisää tilaa. Kaupunki luovutti valtiolle tilavan tontin uutta koulua varten Mussalon saaren pohjoispäästä. Uusi rehtori Erkki Soivio osasi hallinnon kuviot aina tasavallan korkeinta johtoa myöten. Uuden rakennuksen vihkiäiset pidettiin syksyllä 1981. Se oli koulun historian ensimmäinen oma rakennus, enää ei oltu muiden jaloissa.
Opetuksen lisäksi saha- ja levypuolen tutkimus ja tuotekehitys alkoivat viritä. Saavutukset ja yhteistyö jalostavan teollisuuden kanssa olivat erityisen merkittäviä laboratorion toiminnan viimeisinä vuosina. Osastoja oli neljä: saha-, levy-, metsä- ja kurssiosasto. Tutkintonimikkeet uusiutuvat vuosikymmenen loppupuolella. Esimerkiksi metsäteknikoista tuli metsätalousinsinöörejä. Opetus pelasi Esko Jalosen tukevassa ohjauksessa.
-Kotka oli erittäin merkittävä sahateollisuuskaupunki, ja siksi koululaitos tänne aikanaan tulikin, Aimo Soukka sanoo.
Kuva: Teija Piipari
Palvaanjärven kurssikeskus Miehikkälässä oli 70-luvulta alkaen opetusmetsineen kovassa käytössä, talvet paljolti kurssiosaston opetuksessa ja kesät metsäosaston kenttäkursseilla. Koulu toimi myös Ruokolahdella, jossa oli metsäalan perusopetusta ja myöhemmin myös metsäkoneopetusta. Metsäkoneopetusta järjestettiin myös Ruokolahden ja Kotkan opettajien yhteistyönä. Sitä toteutettiin metsäinsinöörien metsäteknologian opetuksen puitteissa opetusmetsän hakkuissa. Metsäopiskelijat hyödynsivät myös Kotkan saha- ja levypuolen opetusta hyvässä yhteistyössä puutekniikan ja yrityspalvelun opettajien kanssa.
Metsä- ja puutalouden opetus itsenäisessä oppilaitoksessa tuli tiensä päähän vuonna 1994. Opetus jatkui erinäisinä ammattikorkeakoulukokeiluina, kunnes Kymenlaakson ammattikorkeakoulu aloitti virallisesti vuonna 1999. Mussalon koulutaloja ei tarvittu enää vuoden 2007 jälkeen. Koulun loppu oli masentava. Artekin aikanaan sisustama kirjasto oli elokuussa 2007 romuvarastona. Puutalousopiston viimeisen johtajan Kauko Yläsaaren uniikkituotteilla sisustettu työhuone oli tyhjä.
Opiskelijoitten opinnot jatkuivat vielä muutaman vuoden entisen Teknillisen oppilaitoksen tiloissa Kotkan Metsolassa. Viimeiset metsätalousinsinöörit valmistuivat joulukuussa 2016 ja viimeiset puutekniikan insinöörit vuotta myöhemmin. Lehtori Jyri Mularin mukaan on tosin mahdollista, että puutekniikasta valmistuu vielä yksi opiskelija, josta siten tulisi Viipurin koulun historian viimeinen jatkaja.
Mitä on tapahtunut pitkän taipaleen koulutaloille? Viipurin ensimmäiset vuokratilat (1921–1935) Maununkadulla ja Tuomiokirkonkadulla ovat yhä pystyssä. Sahateollisuuskoulun ja Teollisuuskoulun yhteinen rakennus vuodelta 1935 sai talvisodassa pommiosuman Teollisuuskoulun siipeen. Kotkassa opetustilat sijaitsivat vuosina1945–1951 Kotkan suomalaisen yhteiskoulun kauniissa puurakennuksessa Kirkkokadulla. Talo purettiin vuonna 1975 monen mielestä ruman kirjaston tieltä. Kotekon laajat tilat (Puutalousopisto 1951–1981) ovat tänään ammattikoulun käytössä. Mussalon Puutalousopisto (1981–2007) toimii vastaanottokeskuksena ja FTP:n liki ministeritason asuntolat ovat tiettävästi turvapaikan hakijoiden käytössä. Lisäksi päärakennuksessa on paikallisen keskussairaalan mielenterveys- ja päihdeklinikka sekä kotihoidon tiloja. Laboratoriotiloissa nostetaan painoja ja voimistellaan. Hyvin hoidettu opetusmetsä Miehikkälässä on siirretty takaisin Metsähallitukselle. Paljon nähnyt Palvaanjärven kurssikeskus on Kotkan kaupungin hallussa.”
Lähteitä:
The Finnish Timber and Paper Calendar 1926. Ed. by Bertel Fabritius and Onni O. Ojala. Helsingfors 1926.
Jussila, Eino A.: Sahateollisuuskoulu. Koulun synty, kehitys ja taloudelliset vaiheet (moniste). Kotka 1958.
Varis, Ritva: Sahakoulusta ammattikorkeaan 1921–2005. Kymenlaaksonammattikorkeakoulun julkaisuja. Kotka 2005.
Helsingin Sanomat. hs.fi/aikakone.
Taustatiedoista kiitos Leena Majokarille ja Jyri Mularille.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.