Mielipide: Jouluna 2024
Orkesteri jatkaa monipuolisuuden tiellä
Mielipide: Hyvinvointialueen ja muistiyhdistysten yhteistyö varmistaa muistisairaan tuen ja palvelut
Miten kinkunrasva lajiteltiinkaan? Entäs lahjapaperit?
Kiinnostaako englanninkielinen esi- ja perusopetus? – Kotkassa pidetään tammikuussa infotilaisuus
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Arjan voitto nivelrikosta
Monitoimiareena toteutuu Kouvolassa
Ensin tulevat aina enkelit
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Haminan Veikon Koneen kauppias Julius Utriainen neuvoo pelitelevision valinnassa.
Veli-Pekka Kelloniemi
Pelaaminen edellyttää TV:ltä ominaisuuksia
Veli-Pekka Kelloniemi
Uusimman PlayStation tai Xbox -pelikonsolin hankkiminen voi edellyttää samalla myös television päivittämistä, jotta konsolin kaikista ominaisuuksista voisi nauttia.
– Vanhassa televisiossa voi olla esimerkiksi 50 hertsin paneeli. Uuden pelikonsolin kuva tulee kyllä siihen, muttei yhtä sulavasti kuin 100 hertsin televisioon, sanoo Haminan Veikon Koneen kauppias Julius Utriainen.
Television hertsit ja pelien FPS-luvut (frames per second) sekoittuvat helposti, mutta Utriaisen mukaan 50 hertsin televisiot pystyvät 60 FPS:ään ja 100 hertsin televisiot 120 FPS:ään.
Yksi pullonkaula, joka pelitelevisiota ostettaessa on otettava huomioon, on HDMI-portit.
– Jotta pelikonsolista saadaan paras kuva televisioon, tarvitaan HDMI 2.1 -kytkentä. Kaikissa uusissakaan televisioissa ei ko. porttia välttämättä ole, vaan hitaampi HDMI 2.0, joka ei pysty näyttämään pelejä 120 FPS nopeudella vaan vain 60 FPS.
Utriaisen mukaan hyvä pelitelevisio tukee VRR (Variable Refresh Rate) -ominaisuutta.
– Suomeksi se tarkoittaa vaihtelevaa virkistystaajuutta. Käytännössä pelikonsolin teho ei riitä joka kohdassa 120 FPS:ään, jolloin se putoaa hetkellisesti pienemmäksi. VRR-tekniikka synkronoi television alempaan FPS:ään, jolloin kuva ei repeile. Vaikka olisi 100 hertsin paneeli, joka ei tue VRR, kuva voi repeillä pelattaessa.
Televisioissa on nykyisin usein erillinen pelitila, joka valitaan television valikoista. Pelitilassa televisio ei prosessoi eli parantele kuvaa, jolloin ns. vasteaika nopenee eli kuva reagoi nopeammin pelaajan liikkeisiin. Tietokonepelinäytöissä puhutaan jopa 0,1 millisekunnin vasteajasta, hyvä pelitelevisio on Utriaisen mukaan vasteajaltaan 15 millisekuntia tai nopeampi.
– Jos televisio tukee ALLM (Auto Low Latency Mode) -ominaisuutta, silloin se tunnistaa automaattisesti, että kuvaa lähettävä laite on pelikonsoli ja valitsee pelitilan.
Hyvässä pelitelevisiossa on Utriaisen mukaan lisäksi HGiG (HDR Gaming Interest Group) -tuki optimaalisen värimaailman saavuttamiseksi.
– Se tarkoittaa sitä, että pelintekijät ovat tehneet valmiin HDR (High dynamic range) -värisäädön, jota televisio ei manipuloi vaan joka näyttää sen sellaisena kuin pelintekijät sen tarkoittivat.
Paneelityyppejä on markkinoilla paljon erilaisia. Mutta mikä niistä soveltuisi parhaiten pelikäyttöön?
– Eri paneelityypit pystyvät erilaisiin kontrasteihin ja väritoistoon. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että OLED sopii parhaiten pelikäyttöön. OLEDin etu on siinä, että se näyttää mustan mustana. OLEDin haaste on sen pienessä valovoimassa eli se ei ole parhaimmillaan kirkkaassa tilassa.
Televisioiden koot ovat olleet vuosi vuodelta kasvussa. Kaikissa peleissä ei ole mahdollista säätää valikoiden kokoa, jolloin tavalliselta sohvaetäisyydeltä eli 3,5 metrin etäisyydeltä katsottuna pienemmistä ruuduista voi joutua tihrustamaan pientä tekstiä.
– Tuollaista etäisyydeltä suositeltava koko pelaamiseen on 65–75 tuuman televisio.
UHD eli 4K-resoluutio riittää edelleen pelaamiseen.
– Markkinoilla on 8K-televisioita, mutta pelikäytössä ne eivät ole ajankohtaisia. Esimerkiksi YouTube-sisältöä voi sen sijaan katsoa myös 8K-formaatissa.
Utriaisten omasta kodista löytyy pelikonsoli jälkipolven käyttöön.
– Meilläkin pelattiin PlayStation 5:ttä pari vuotta sellaisella televisiolla, joka ei tukenut sen kaikkia ominaisuuksia. Sittemmin televisio on päivitetty. Lapset kiinnittivät kuitenkin enemmän huomiota tuumakoon kasvattamiseen kuin muihin ominaisuuksiin, Utriainen naurahtaa.
Pelitelevision hinta pyörii tuumakoosta riippuen noin tuhannen euron tienoilla.
– Siis alarajaltaan. Ylärajaa ei ole.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.