Auta kissaa toimimalla sijaiskotina
Eteläinen Kymenlaakso esillä viikonlopun matkamessuilla
Kotkan nuorisoteatteri starttaa kevätkauden – mukaan mahtuu vielä
Uusi Seminola soittaa vanhan jalanjäljissä
Mielipide: Hyvinvoinnin perusta rakentuu lapsuudessa
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
Kotkassa on jälleen Rakkausviikko
”Ihminen ei jaksa ilman kulttuuria”
Elvis Presley 90 vuotta – Juhlaohjelma RadioSE-kanavalla
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Liisa ja Cornel Sburaturan yhteinen taival ei ole sieltä tavallisemmasta päästä. -Meitä vei eteenpäin halu rakentaa teitä ja siltoja, elämänpituinen matka yhdessä, kirjoittaa Liisa kirjassaan.
Kuva: Teija Piipari
”Minua epäiltiin kaksoisagentiksi”
Teija Piipari
Balkanilta Pohjolaan: Välimatka on Kouvolan Kuusankoskella asuvan Liisa Sburaturan omakustanne. Teos kertoo omakohtaisen tarinan nuoren suomalaisnaisen 1970-luvulla tekemistä matkoista Romaniaan ja rakastumisesta paikalliseen mieheen, Corneliin, sekä romanialaisten viranomaisten epäluulosta ja sisään istutetusta vihamielisyydestä kapitalistisia länsimaita ja sieltä tulevia kohtaan. Samalla myös miehen perhe joutui ankaran tarkkailun alle.
Kirjan sisältämät pienet tarinat kuvaavat osaltaan elämää Itä-Blokkiin ja Länteen jakautuneessa 70-luvun Euroopassa. Liisa Sburatura kertoo kirjassa muun muassa pitkästä ja hankalasta prosessista saada avioliittolupa sosialistisessa Romaniassa – varsinkin, kun tarkoitus oli sen jälkeen perustaa koti Suomeen. Naimisiin tahtonut pariskunta joutui moneen kertaan kuulusteltaviksi.
– Tarinamme alku on aika huima, Liisa Sburatura myöntää. – Minua epäiltiin kaksoisagentiksi ja nimiteltiin vaikka miksi, en viitsi edes sanoa. Olisin voinut kirjoittaa rumemminkin, mutta en minä halua mitään tai ketään mollata.
Balkanilta Pohjolaan ilmestyi joulukuussa. Jatkoakin on luvassa, paljastaa Liisa Sburatura.
– Ensimmäinen kirja loppuu siihen, että matka jatkuu, joten ajatuksissa on tietenkin kirjoittaa lisää ja lopulta tulla tarinassa tähän päivään saakka.
Toinen kirja tulee kertomaan tuoreen avioparin alkuvuosista Suomessa ja Kymenlaaksossa. Kuinka täällä esimerkiksi suhtauduttiin ulkomailta muuttaneeseen, mamuun.
– Siihen aikaan meillä ollut edes puhelinta. Se tarkoitti, että oli juostava virastosta toiseen hoitamaan asioita. Eivätkä kaikki virkailijat todellakaan aina olleet meille myötämielisiä.
Cornel Sburaturan äiti ja isä, ”mummo ja vaari”, ehtivät käydä kahdesti Suomessa katsomassa poikaansa ja tämän kaksilapsiseksi kasvanutta perhettä.
– He olivat aivan käkenä, että kraanasta tulee keskeytyksettä vettä ja hyvin liikuttuneita näkemästään, että pojallaan on kaikki hyvin, Liisa Sburatura muistelee. – Eiväthän he omassa kotimaassaan tienneet juuri mitään Suomesta ja siitä, mitä heidän Cornelillallaan oli täällä vastassa.
Liisa Sburatura aloitti kirjaprojektinsa aineiston systemaattisen keräämisen vuoden 2020 aikana. Kokemusta kirjoittajana hän on saanut Kouvolan kansalaisopiston elämäntarina -ryhmässä.
– Haluan saada tarinamme kansien väliin, jotta ne jäävät lapsille ja lastenlapsille muistoksi ja tiedoksi.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.