Pave Maijanen raikaa Korvenkylässä
Mielipide: Tasapuolisuutta palveluiden käyttämiseen
Mielipide: Äänestäjät, herätys!
Mielipide: Vanhuspalveluja ei ole ilman hoitajia
Mielipide: Suomen Nato-jäsenyys rajoittaa ulkopoliittisen liikkumavaran
Kymenlaakson hyvinvointialueen viime vuoden tulos ennakoitua parempi – samalla kumulatiivinen alijäämä kasvoi
Kuusankoskelainen laulajatar julkaisee uuden tuplasinglen
Kouvolan seurakunnat sammuttavat taas valojaan
Mielipide: Kouvola ei ole luotettava kumppani – Kotkan on katsottava muualle
Kotkassa nyt täysi määrä sähköbusseja
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Liikenneturvan seurantojen mukaan lähes jokainen mopedisti käyttää kypärää. Jotta kypärä kuitenkin suojaisi mahdollisessa onnettomuustilanteessa, kypärän hihnan pitää olla kiinni ja sopivan tiukalla.
Kuva: LIIKENNETURVA
Kiinnitä kypärän hihna kunnolla
KAI-PEKKA VESALAINEN
Liikenneturvan toteuttaman tarkkailun perusteella likipitäen kaikilla mopon kuljettajilla oli kypärä päässä. Myös mopon matkustajat käyttivät kypärää pääsääntöisesti. Liikenneturvan koulutusohjaaja Elias Ruutti on ilahtunut tuloksesta, mutta muistuttaa, että kypärän tulee olla myös kiinnitetty asianmukaisesti.
– Kypärän tehtävänä on suojata päätä. Ajossa kypärä suojaa kiveniskuilta ja kelin "kiukuilta". Onnettomuudessa kypärä vaimentaa iskuvoimaa ja levittää pistemäistä kuormitusta laajemmalle alueelle. Jotta kypärä suojaisi, kuten se on tarkoitettu, tulee sen olla asianmukainen, sopivan kokoinen ja kunnolla kiinnitetty. Hihnan on oltava kiinni ja tarpeeksi tiukalla, jottei kypärä sinkoudu törmäyksen voimasta pois päästä, Ruutti luettelee.
Kesäkuun alusta voimaantuleva tieliikennelaki täsmentää kypärän kiinnitysvaatimuksia. Laki velvoittaa, että ajon aikana mopon kuljettajan ja matkustajan on käytettävä tyypiltään hyväksyttyä ja asianmukaisesti kiinnitettyä suojakypärää.
– Suomessa tieliikennekäytön mahdollistavia tyyppihyväksyntöjä on kaksi: ECE-hyväksymismerkintä, jonka merkkinä kypärässä on iso E-kirjain ympyrän sisällä sekä amerikkalainen standardi FMVSS 218, jonka merkintänä lukee isoin kirjaimin DOT. Muut hyväksynnät, esimerkiksi JIS tai Snell, eivät ole Suomessa tieliikennekäyttöön hyväksyttyjä, ohjeistaa Ruutti.
– Puutteet mopokypärän kiinnittämisessä näkyvät kuolemaan johtaneissa mopoiluonnettomuuksissa. Onnettomuustutkintainstituutin raportti kertoo, että vähintään joka neljännellä kuljettajalla kypärän kiinnityshihna oli ollut auki tai liian löysällä onnettomuushetkellä, harmittelee Ruutti.
– Värikäs kypärä ja värikäs heijastimin varustettu ajoasu parantavat muutoin heikosti havaittavissa olevan mopoilijan näkyvyyttä. Nyrkkisääntönä on, että myös matkustajan tulee kypärän lisäksi käyttää muuta suojaavaa varustusta.
Mopoilijoiden onnettomuudet ovat tyypillisesti taajamissa tapahtuvia risteysonnettomuuksia tai yksittäisonnettomuuksia. Usein syynä on liian kova tilannenopeus tai liian pieni turvaväli.
– Useimmiten mopon sarvissa on 15–17-vuotias henkilö, jolla harkintakyky ja kokemus liikenteestä ovat vasta karttumassa, joten liikennetilannetta kokonaisuutena hänen voi olla vielä vaikea hahmottaa. Etenkin ajokauden alkuun on syytä kerrata väistämissäännöt ja käydä vaikkapa parkkipaikalla testaamassa käsittelyyn liittyviä asioita, kuten jarruttamista, väistöjä ja hidasajoa. Talvi on voinut paikoin kaluta tien pintaa ja epätasaisuudet voivat lisätä suistumisriskiä. Kaarteissa ja kääntymisissä kannattaakin terästäytyä tilannenopeuden kanssa ja varoa äkkiliikkeitä, vinkkaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.
Liikenneturva tarkkaili mopokypärän käyttöä eri puolilla Suomea viime vuonna. Mopon kuljettajista kypärää käytti 99,7 prosenttia ja matkustajista 97,1 prosenttia.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.