Mielipide: Jouluna 2024
Orkesteri jatkaa monipuolisuuden tiellä
Mielipide: Hyvinvointialueen ja muistiyhdistysten yhteistyö varmistaa muistisairaan tuen ja palvelut
Miten kinkunrasva lajiteltiinkaan? Entäs lahjapaperit?
Kiinnostaako englanninkielinen esi- ja perusopetus? – Kotkassa pidetään tammikuussa infotilaisuus
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Arjan voitto nivelrikosta
Monitoimiareena toteutuu Kouvolassa
Ensin tulevat aina enkelit
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
– Pyöräily on ekologista hyötyliikuntaa ja siinä säästyy bensarahatkin, vinkkaa Antti Sannela.
Kuvat: Veli-Pekka Kelloniemi
”Huhti- ja toukokuu pyöräkaupassa vilkkaimmat kuukaudet” – Harrastajien keskuudessa nouseva trendi on gravel-pyörät
Veli-Pekka Kelloniemi
Lumet ovat sulaneet ja lakaisukoneet pyyhkivät parhaillaan katuja puhtaaksi katuhiekasta kesäpyöräilykauden alun merkiksi.
Kuinka pyöräilykauden alku näkyy pyöräliikkeessä, Urheilu-Aitta Sannelan yrittäjä Antti Sannela?
– Kyllä se on aina selkeä sesonki, kun lumet lähtevät, sepelit ajetaan pois ja erityisesti se, kun kelit lämpenevät, tulee polkupyöriin kysyntäpiikki. Huhti- ja toukokuu ovat pyöräkaupassa vilkkaimmat kuukaudet.
Onko tänä kesänä luvassa uusia pyöräilytrendejä?
– No, tietysti sähköpyörät ovat edelleen kovassa nousussa ja niille povataan myynnillistä kasvua. Akut ja lataustekniikka ovat kehittyneet, samoin moottorit. Lisäksi sähköavustusta on tullut erilaisiin malleihin. Aiemmin se oli saatavilla lähinnä peruspyörään, nyt sitä löytyy kaikenlaisiin pyöriin, niin mastopyöriin, hybrideihin kuin läskipyöriin.
– Läskipyörä on myös kasvava trendi ja se on ollut sitä jo parin vuoden ajan, sekä sähköavusteisena että ilman. Niillä ajetaan polkuja pitkin, mutta ne rullaavat hyvin kaduillakin, ja niillä pärjää hyvin myös talvella.
– Pyöräilyharrastajien piirissä trendi on gravel eli käyräsarvinen pyörä, joka on omimmillaan hiekkateillä ja helpoilla poluilla ja joka on maastopyörän ja maantiepyörän yhdistelmä. Siinä on maantiepyörää vähän leveämpi rengas ja kevyempi ajoasento. Näitä kysyy tosiaan enemmän harrastajat kuin yleispyöräilijät.
Millaisia pyöriä menee eniten kaupaksi ja mikä on sähköpyörien osuus?
– Meillä menee eniten kaupaksi ihan perus naistenpyöriä eli tällaisia matalarunkoisia naistenpyöriä, joissa on kori edessä ja kolme tai seitsemän vaihdetta. Pyörämalli sopii hyvin myös miehille, joilla jalka ei nouse enää helposti tangon yli. Meillä naiset ovat isompi asiakaskunta kuin miehet. Sähköpyörät käyvät vuosi vuodelta paremmin kaupaksi, mutta enemmän myydään edelleen tavallisia pyöriä.
Onko fiksumpaa vaihtaa talvirenkaat kesärenkaisiin vaiko hankkia erikseen talvi- ja kesäpyörä?
– Se riippuu siitä, minkä verran pyörää käyttää. Jos käyttää paljon ympäri vuoden, voi olla fiksua olla eri pyörät tai sitten irtovanteet nasta- ja kesäkumeille. Talvipyöräilykin on kasvanut trendinä.
Entä kumpi on järkevämpää: vanhan pyörän osien päivittäminen vaiko uusi pyörä?
– Se riippuu taas tapauksesta. Jos vanhaan pyörään riittää perushuolto, niin sillä pärjää, mutta jos siihen pitää vaihtaa paljon osia, niin on mahdollisesti kannattavampaa ostaa uusi edullinen peruspyörä. Lähtökohtaisesti pyörä kestää kyllä pitkään käyttökuntoisena. Toinen asia on sitten, se että uudemmissa pyörissä tekniikka on mennyt eteenpäin mm. jarrujen suhteen.
Jos pyöräilyyn on tullut työmatka-autoilun alettua pitkä tauko, kuinka pyöräilyyn pääsee takaisin kiinni?
– Omaan tarpeeseen sattuvan uuden pyörän hankkiminen voi avata pyöräilyharrastuksen. Esimerkiksi monella sähköpyörän hankkineella on alkanut pyöräilyharrastus uudestaan ja uudella tavalla. Työmatkailusta voi sanoa, että meidänkin kautta voi hankkia työsuhdepyörän veroedulla. Tällaista mahdollisuutta kannattaa tiedustella omalta työnantajalta. Työsuhdepyörään saa veroetua 1200 euroa vuodessa.
Ovatko pyöräilytrikoot vain hardcore-pyöräilijöille vai onko niistä iloa myös muille?
– Jos takapuoli kipeytyy pyöräillessä, niin pyöräilyhousujen toppaukset auttavat siihen. Itse käytän pyöräilyhousuja maantiepyörän kanssa, koska siinä on kova penkki. Pyöräilyvaatteet ovat lähtökohtaisesti hengittävät ja säänkestävät. Harrastajille pyöräilykengät ja lukkopolkimet tuovat lisää tehoa poljentaan.
Paljonko itse pyöräilet vuodessa?
– Minulla on maantiepyörä, jolla ajan kuntoilumielessä kesäisin. Sanotaanko että kilometrejä kertyy pikemminkin satoja kuin tuhansia. Talvisin ei tule ajettua pyörällä.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.