Kotkan K-Market Mussalo remontoidaan täysin
Mielipide: Uusi vuosi tuo uusia heikennyksiä toimeentuloon
MyPalle uusi toiminnanjohtaja
Mielipide: Kotka, historia, muistomerkit ja mittasuhteet
Joulukuusi tulee viedä jäteasemalle tai kiertävään keräykseen – Kymenlaakson Jäte Oy ei enää nouda joulukuusia taloyhtiöistä tai muilta asuinkiinteistöiltä
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Ensin tulevat aina enkelit
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
“Olen tyytyväinen ja ylpeä”
Mielipide: Jouluna 2024
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Mielipide: Kotka, historia, muistomerkit ja mittasuhteet
Kotkan Ruusu on noussut mittaansa suurempaan keskusteluun. Kokonaisuus vinoutuu ja hämärtyy. Ruusuhan ei edusta varsinaista satamaa. Ruusu liittyy myöhemmin romantisoituihin sataman oheispalveluihin. Sitä edustivat myös rumpaliaikani Wanhan Iloisen Fennian laivatytöt, jotka eivät kyllä pilipalikoulupojasta kovin kiinnostuneita olleet. Tuolloin Kotka satamineen oli aidosti kansainvälinen merikaupunki. Pikkuserkkuni Lalli Partinen tuli Lappeenrannasta Kotkaan nähdäkseen isoja laivoja ja neekerin, kuten tuolloin sanottiin.
Mielestäni Ruusu kuuluu rikastuttavana tekijänä Kotkan imagoon ja ansaitsee oman muistamisensa. Kävimme koulupoikina kurkkimassa, jos vaikka tuo syntisen kuuluisa Ruusu nähtäisiin. Nähtiin, kyllä, mutta ei osattu ihastua. Sopiva tapa muistaa vuosikymmenten mittaan lähes legendaksi noussutta Ruusua voisi olla punainen lyhty Ravintola Kairon seinällä. Kyllä Ruusu aina piparit voittaa. Satamaa edustaa upea Ahtaajat-patsas upeasti Palotorninvuorella, mutta Ruusu-lyhty varmaankin ansaitsee oman paikkansa Kulttuurisatamassa.
Siis ”Kulttuurisatamassa”! ”Nomen est omen” opetettiin antiikin Roomassa, nimi on enne. Paikan nimi vaikuttaa mielikuviin ja mielenmaisemaan. ”Kulttuurisatama” suuntaa katseet Vellamon kautta historiaan, Areenan kautta toimeliaisuuteen ja Xamkin kautta tulevaan. ”Kantasatama” on oikea historianimi, mutta se tuskin tuottaa vetovoimaa. Sitä ei kaiketi tuottaisi myöskään ”Satamakaupunki” eikä vaikka ”Meripäivien” muuttaminen ”Satamapäiviksi”. ”Merikaupunki” puolestaan tuottaa vetovoimaa. Se suuntaa katseet suureen maailmaan ja sieltä tänne. Ja totta on Merikaupunkikin Kotkan meren saaressa sijaitsevine kantakaupunkeineen.
Ruusu on maailmaa mitoitettaessa pientä piiperrystä ja Kotkan kaupungin nuiva suhtautuminen siihen on pikkufiba. On kuitenkin todella merkitseviä, mutta näköalattomuudesta johtuen tökkiviä mahdollisuuksia. Yksi tällainen tökkivä mahdollisuus on Ruotsinsalmen meritaistelujen livespektaakkeli todellisilla tapahtumapaikoilla. Toinen on Fort Slavan raunioitten suojaaminen komposiittimateriaalista tehdyllä alkuperäislinnoituksen facsimile -rakennelmalla. Kolmas on rannikkotykistö. Neljäs on sota-ajan koulupojat Palotorninvuorella ja vielä kunnostettavissa oleva ilmatorjuntatykki. Viides ja muita ehkä olennaisesti kalliimpi on Kyminlinnan pelastaminen.
Mittasuhteiltaan merkittävimpänä puutteena pidän sitä, että sinivalkoisesta Kotkassa ei ole Vapaudenpatsasta. Historiamme kriittisintä vaihetta 1918 täällä edustaa Parikalla oleva punauhrien muistomerkki. Sille löytyy perusteet niistä vääryyksistä, mitä heille kostonkierteessä tehtiin. Sibelius-puiston tulisi olla Finlandia-puisto ja Kinekullan kukkulalla tulisi olla Vapaudenpatsas. Patsas kunnioittaisi niitä itsenäisyytemme pelastajia, jotka yhteistyökykyisen vasemmiston kanssa rakensivat nykyisen hyvinvointi-Suomen. Kyse on näkemisestä tai näköalattomuudesta. Kaikki tämä ajatuksella, ettei sota enää tänne tulisi.
Pertti Huhtanen
Kotka
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.