Mielipide: Kulttuuri kuuluu kuuluu kaikille
Mielipide: Itämeri tarvitsee suojelua – nyt, ei myöhemmin
Sopeuttaminen tuottaa tulosta Kouvolassa
Kotkan Lastenkulttuurikeskus Laivuri sai 60 000 euron avustukset
Vihreä logistiikka ja tehokkuus puheenaiheina Kotkassa
Kymenlaakson hyvinvointialueen viime vuoden tulos ennakoitua parempi – samalla kumulatiivinen alijäämä kasvoi
Kuusankoskelainen laulajatar julkaisee uuden tuplasinglen
Kouvolan seurakunnat sammuttavat taas valojaan
Mielipide: Kouvola ei ole luotettava kumppani – Kotkan on katsottava muualle
Kuusaan Kurmoottaja lauantaina Levyraadissa
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Lapsen huominen tehdään tänään
Perhe on yhteiskuntamme perusyksikkö. Lapsuudessani meillä oli jo erilainen perhe. Isä oli kuollut ja äiti kasvatti yksin neljää lasta. Vai kasvattiko yksin? Naapurit ja sukulaiset pitivät huolta meistä, jopa pienen kyläyhteisömme postinkantajakin kulki vierellämme. Koulussa opettajat kyselivät äidiltä meidän perheen pärjäämisestä. Kukaan ei jäänyt yksin.
Yhteiskunnan nopea muutos muun muassa perheiden monimuotoisuuden lisääntyessä on vähentänyt yhteisöllisyyttä ja lisännyt perheiden eristäytymistä ja yksinäisyyttä. Perheiden omat voimavarat lasten kasvatuksessa ovat vähentyneet, sillä usein tukiverkostot ovat kaukana. Huoli toimeentulosta tai kasvavat vaatimukset työelämässä vievät vanhempien voimavaroja, siksi varhainen vanhemmuuden tukeminen on ensiarvoisen tärkeää.
Työssäni olen saanut kuulla lasta ja nuorta vuosikymmenten ajan. Lapset ja nuoret ovat peilejä perheen ja koko yhteiskunnan hyvinvoinnista. Suuri osa kohtaamistani lapsista ja nuorista voi hyvin mutta korona-aika erityisesti lisäsi lasten ja nuorten yksinäisyyttä ja mielenterveysongelmia. Olen useasti ainut aikuinen, jolla on ollut aikaa kuulla lasta tai nuorta. On tärkeää, että yhteiskunta panostaa ennaltaehkäiseviin toimiin, kuten koulun ja kodin yhteistyöhön, varhaiseen puuttumiseen sekä tukiverkostojen vahvistamiseen.
Jotta lasta ja lapsen kasvua voidaan tukea, perheen tulisi olla lapselle ja nuorelle turvallinen ympäristö missä lapsi hyväksytään ja hän saa kasvurauhan. Järjestöillä on tärkeä rooli perheiden arjen hyvinvoinnin turvaamisessa. Järjestöt tarjoavat perheille osallisuutta, tukea, apua ja ennaltaehkäisevillä palveluilla on tärkeä rooli myös taloudellisten voimavarojen riittävyydelle yhteiskunnassa. Järjestöjen toimintaedellytykset on turvattava, monipuoliset ja -muotoiset palvelut on nostettava julkisten palvelujen rinnalle. Hyvinvointialueen keskiössä tulisikin olla perhe ja siksi järjestöjen matalankynnyksen palveluita on lisättävä perheille.
Tulevat päättäjät ovat suuressa vastuussa perheiden hyvinvoinnin turvaamisessa. Oikeilla päätöksillä ja arvovalinnoilla voidaan rakentaa perheystävällinen Suomi, jossa lapset saavat kasvaa rakastavassa ja vakaassa ympäristössä.
Esko Lavonen (kok.)
aluevaali- ja kuntavaaliehdokas
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.