Mielipide: Hyvinvointialueen ja muistiyhdistysten yhteistyö varmistaa muistisairaan tuen ja palvelut
Miten kinkunrasva lajiteltiinkaan? Entäs lahjapaperit?
Kiinnostaako englanninkielinen esi- ja perusopetus? – Kotkassa pidetään tammikuussa infotilaisuus
Tallin joulu kutsuu koko perheen joulutapahtumaan
Kati Almgren jatkaa aluejärjestön puheenjohtajana
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kotkassa avautuu uusi Kymen Seudun Osuuskaupan ruokakauppa
Arjan voitto nivelrikosta
Monitoimiareena toteutuu Kouvolassa
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Allekirjoittanut ja Eero Mattila valmiina lähtöpaikalla sukeltamaan metsään.
Risto Uotila
Toimitus testaa: Iltarastit ovat hyvä paikka kokeilla suunnistusta, myös aloittelijoille
Veli-Pekka Kelloniemi
Heikolla suuntavaistolla varustettu toimittaja saatiin houkuteltua kokeilemaan suunnistusta. Kynnys suunnistuksen kokeilemiseen on asetettu todella matalaksi, sillä kuka tahansa voi osallistua avoimiin iltarasteihin. Mihinkään seuraan ei tarvitse kuulua.
Tarjolla on eripituisia ja vaikeustasoisia reittejä parista kilometristä eteenpäin. Iltarastilla Sippolassa oli tarjolla aloittelijalle Kouvolan Suunnistajien ratamestari Risto Uotilan juonima parin kilometrin helppo D-rata, jonka kävelin, sekä 2,5 kilometrin hieman vaikeampi C-rata, jonka juoksin.
Aika mitattiin lainattavalla emit-laitteella (sähköinen versio peruskouluaikojen kortin rei’ittimestä), mutta ajan ottaminen ei ole pakollista.
Koska karttamerkit eivät olleet aktiivisessa muistissa kuten ei kompassin käyttökään, seuran kokenut suunnistaja Eero Mattila lähti mukaan ohjaajaksi.
Mattila suositteli laittamaan nastalliset kengät jalkaan, mutta kenkähyllystäni löytyivät vain nastattomat, joskin ”rosopohjaiset” polkujuoksukengät. Niillä pärjäsi mainiosti. Lenkkareita ei sen sijaan voi suositella, sillä maasto on paikoin liukasta ja kosteaa.
– Pitkät sukat kannattaa laittaa jalkaan punkkien varalta ja pitkähihainen paita päälle etteivät oksat raavi, Mattila neuvoi.
Lähtöpaikalla kartta näytti vielä heprealta, mutta suunta löytyi kompassista ja kartta alkoi pikku hiljaa hahmottua Mattilan selittäessä karttamerkkejä kävellessämme rastilta rastille.
Suunnistuksessa polkuja kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon paitsi maamerkkeinä myös kulkureitteinä, vaikka matkaa tulisi hieman lisää. Menimme kokeeksi muutaman kerran suorempaa reittiä ja ryteikössä oksien seassa puita kierrellessä kulku hidastui ja oma suuntavaistoni katosi nopeasti. Kaikissa paikoissa suorin reitti ei ole edes mahdollinen, jos välissä on iso jyrkänne tai vesistö.
Suomen metsissä isot kivet ovat yllättävän hyödyllisiä maamerkkejä, koska niitä on paljon. Myös maanpinnan muodot nousuineen, laskuineen ja jyrkänteineen auttaa pysymään kartalla, vaikkei kaikkia karttamerkkejä tuntisikaan.
– Pidä peukalo aina siinä kohdassa karttaa, jossa olemme, neuvoi Mattila.
Suunnistuksessa on hyödyllistä seurata kompassisuunnan ja maamerkkien ohella etäisyyksiä.
1:7500 kartta tarkoittaa, että sentti kartalla on 75 metriä luonnossa.
– Olisi hyvä laskea askeleita tai arvioida kuljettua matkaa, silloin huomaa jos menee vaikka ohi rastista, Mattila opasti.
No, pakko sanoa, ettei siinä kovin tarkasti tullut omaa kuljettua matkaa pähkäiltyä, kun keskittyi pysymään pystyssä epätasaisessa maastossa. Saattoi muutama suuhun eksynyt mustikkakin viedä hetkeksi huomion. Ja pari niskassa ryöminyttä hirvikärpästä. Yksi rasti olikin nuolukivellä.
Ehkä olisi ollut pedagogisesti hyödyllistä eksyä kerran kartalta, niin että olisi joutunut – tietenkin hätääntymättä – paikantamaan itsensä, esimerkiksi polkujen avulla. Mattilan mukana kaksi reittiä taittui kuitenkin erehtymättömästi kuin junan raiteilla.
Rehellisyyden nimissä on mainittava, että muutama rasti oli sellainen, etten olisi ehkä itse yksin löytänyt niitä yhden illan aikana.
Kokemus oli kokonaisuudessaan kouluaikoina suunnistusta inhonneelle miehelle positiivinen johtuen iltarastien matalasta kynnyksestä ja hyvin suunnitelluista reiteistä. Ehkäpä kokeilen seuraavalla kerralla sitä helpointa D-reittiä ihan omineni.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.