Mielipide: Hyvinvointialueen ja muistiyhdistysten yhteistyö varmistaa muistisairaan tuen ja palvelut
Miten kinkunrasva lajiteltiinkaan? Entäs lahjapaperit?
Kiinnostaako englanninkielinen esi- ja perusopetus? – Kotkassa pidetään tammikuussa infotilaisuus
Tallin joulu kutsuu koko perheen joulutapahtumaan
Kati Almgren jatkaa aluejärjestön puheenjohtajana
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kotkassa avautuu uusi Kymen Seudun Osuuskaupan ruokakauppa
Arjan voitto nivelrikosta
Monitoimiareena toteutuu Kouvolassa
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Harri Setälä vetämässä Hockey Punksin U11-joukkueen harjoituksia Pramogue Arenassan Vilnassa.
Kuva: Hockey Punks
Silmät auki Hockey Punksin vieraana
KooKoo Juniorit sai EU:lta rahoitusta yhteistyöhön vilnalaisen lätkäseuran kanssa. Seuraillassa kerrotaan Erasmus+ Sport -ohjelmasta.
Harri Mannonen
“Erasmus+ Sport tarjoaa liikunta- ja urheilusektorin toimijoille mahdollisuuksia eurooppalaiseen yhteistyöhön ja toiminnan kehittämiseen.”
Näin sanotaan Opetushallituksen nettisivulla.
Eli urheiluseurat voivat saada EU:lta rahaa kansainväliseen toimintaan.
Viime vuonna KooKoo Juniorit haki ja sai 11 850 euroa. Rahoituksen turvin seuran toimijat vierailevat Liettuan pääkaupungissa Vilnassa Hockey Punks -nimisen jääkiekkoseuran luona.
KooKoo Juniorien hanke on niin sanottu liikkuvuushanke. Alla junioripäällikkö ja taitovalmentaja Harri Setälä kertoo lisää aiheesta.
Erasmus+ Sport rahoittaa myös voittoa tavoittelemattomia urheilutapahtumia ja kumppanuushankkeita.
Moni ei tiedä, mitä kumppanuushanke tarkoittaa. EU-rahoituksen hakeminen tyssää usein byrokraattiseen kielenkäyttöön ja hakumenettelyyn.
Siksi Kymenlaakson Liikunta järjestää Kouvolassa Erasmus+ -seuraillan torstaina 10. lokakuuta. Siellä kerrotaan ja keskustellaan aiheesta.
Harri Setälä, miten KooKoo Juniorien Erasmus+ -hanke sai alkunsa?
– Alun perin kontakti Hockey Punksiin syntyi Jääkiekkoliiton kautta, kun seura pyysi valmennusapua Suomesta. Lupauduin menemään heille jääkiekkoleirille vuonna 2015. Olen ollut heidän mentorivalmentajansa siitä lähtien.
– He vihjaisivat, että he ovat selvitelleet, että tällainen hanke olisi nyt mahdollinen.
Miten hankerahoituksen haku sujui?
– Teimme rinnakkain hakemusta isommasta projektista, kahdenkeskisestä kumppaanushankkeesta. Terhi Liintolalta Opetushallituksesta tuli vinkki, että alkaa uusi haku liikkuvuushankkeeseen urheiluseurojen välille.
– Samoja asioita tässäkin hakemuksessa kysyttiin, mutta ei niin laajasti, ja hakemuksen pääsi kirjoittamaan suomeksi. Kumppanuushankkeen haku pitää tehdä Brüsseliin englanniksi.
MItä KooKoo Juniorit on hankkeella hakenut?
– Halusimme tietää, miten he Vilnassa hankkivat uusia jäseniä, minkä ikäisiä, millä keinoin, miten he otttavat huomioon tytöt, miten he huomioivat erityistä huomiota vaativat lapset.
– Me menemme paikan päälle ja tutustumme heidän organisaationsa. Pidetään palavereja, tutustutaan ihmisiiin, osallistutaan toimintaan, koetaan miten siellä tehdään töitä.
– Meillä on ollut neljä reissua. Viimeinen tutustumismatka on vielä lokakuussa. Meiltä on aina kolmesta neljään henkilöä liikahtanut – ei pelkästään päätoimisia valmentajia, vaan myös oman toimen ohella valmentavia.
Näkyykö jokin Hockey Punksilta opittu asia jo KooKoo Juniorien toiminnassa?
– Varustalainaamo on matkittu heiltä. Meillä on nyt ensimmäistä kertaa kymmenen varustesettiä, joita vasta-alkajat voivat lainata ja kokeilla, miltä jääkiekko tuntuu. Saimme siihen hankerahaa Olympiakomitealta, ja omaa rahaa piti laittaa lisäksi.
KooKoo Juniorien toimijoita Vilnassa Pramogue Arenan edessä viime toukokuussa. Vasemmalta toiminnanjohtaja Jari Seppänen, hallituksen jäsen ja U14-vastuuvalmentaja Ossi Munnukka, tyttökiekkovastaava Mimmi Gröndahl ja junioripäällikkö Harri Setälä.
Kuva: Harri Setälä
Ovatko Hockey Punksit käyneet käyneet Kouvolassa?
– Kyllä. He tekivät vastaavanlaisen hakemuksen Liettuassa, se meni läpi, ja he ovat käyneet täällä neljä kertaa. He halusivat oppia, miten täällä harjoitellaan ja miten me kehitämme pelaajia koko polulla lastenvaiheesta kilpaurheiluvaiheeseen asti.
Suunnitteletteko uutta Erasmus+ -hanketta?
– Tämä on hieno tapa toimia, mutta nyt pitää miettiä, miten haluamme kehittää omaa seuraa.
– Yhteistyön suunta voisi olla vaikka Ruotsi. Siellä tehdään erittäin laadukasta juniorityötä. Tai miksi ei Itävalta? Siellä on vahva Red Bull -akatemia Salzburgissa ja Wienissä.
– Etsimme vaikutteita. Pitää pitää silmät auki ja tehostaa toimintoja, jotta pysymme hengissä.
Mitä sanot Erasmus+:sta muille maakunnan seuroille?
– Ehdottomasti kannataa kokeilla. Me maksamme EU:lle paljon rahaa. Sitä on hyvä saada takaisinkin.
– Yksinkertainenkin idea voi olla hyvä. Mutta EU asettaa hakukriteerit, jotka on syytä huomioida hakemuksessa: koulutuksen edistäminen, väkivallan, rasismin ja suvaitsemattomuuden torjuminen, urheilun integriteetin ja arvojen edistäminen…
– Esteenä voi olla se, löytyykö seurasta ihmisiä, joilla on aikaa tehdä hakemus. Seppäsen Jarin kanssa jouduimme pitämään aika monta palaveria. Mutta kyllä Opetushallituksen ihmiset auttavat.
Erasmus+ -seurailta Kouvolassa Ruokala 57:ssä (Salpausselänkatu 57) torstaina 10. lokakuuta kello 17.30–19. Maksuton tilaisuus seuratoimijoille. Alustajina vastaava asiantuntija Terhi Liintola Opetushallituksesta ja junioripäällikkö Harri Setälä KooKoo Junioreista. Lisätietoa ja ilmoittautumiset tiistaihin 1. lokakuuta mennessä: kymli.fi/uutiset/erasmus-seurailta-10-10-2024/.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.