Lukijan kuva: kimalainen
Viikonloppuna useita törkeitä liikennerikoksia
Kotkan valtuusto hyväksyi entisen Osuuspankin korttelin kaavan
Kymenlaakson keskussairaalan synnytysten osasto muuttaa
Koirapuisto pois käytöstä Kotkassa
Kymenlaakson hyvinvointialueen viime vuoden tulos ennakoitua parempi – samalla kumulatiivinen alijäämä kasvoi
Kuusankoskelainen laulajatar julkaisee uuden tuplasinglen
Kouvolan seurakunnat sammuttavat taas valojaan
Mielipide: Kouvola ei ole luotettava kumppani – Kotkan on katsottava muualle
Kotkassa nyt täysi määrä sähköbusseja
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
ADOBE STOCK
Sähkö on nyt kallista – paitsi Seinäjoella
Seinäjoella nautitaan yli puolet edullimmasta sähköstä kuin Kymenlaaksossa. Sähköyhtiöiden oma tuotanto on tärkeää pörssisähkön kallistuessa.
Veli-Pekka Kelloniemi
Yleissähkön hinta 5,90 senttiä kilowattitunti ja perusmaksu 2 euroa kuukaudessa. Näin siis Seinäjoen Energia Oy:ssä, joka myy sähköään reilusti alle tämän hetken keskimääräisen markkinahinnan mutta vain ja ainoastaan Seinäjoen alueen asiakkaille.
Yhtiön sähköenergiayksikön johtaja Kari Roos on hieman haluton kertomaan edullisista hinnoista julkisuuteen, koska hän ei halua provosoida tilannetta muihin sähköyhtiöihin verrattuna ja pelkää turhia kyselyitä asiakaspalveluun muiden seutukuntien asukkailta.
– Hinnat ovat osa yhtiön strategiaa ja ne perustuvat omaan monipuoliseen sähköntuotantoon. Strategiamme on ollut poikkeava jo 25 vuoden ajan, mutta se kärjistyy nyt tässä poikkeavassa markkinatilanteessa, jossa muut ovat joutuneet pikkasen hintojaan nostamaan. Haluamme palvella omia asiakkaitamme hyvin, hän summaa.
Roosin mukaan edullinen sähkö tekee osaltaan Seinäjoen kaupungin houkuttelevammaksi myös muuttajille.
– Kyllä tässä kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja seudulla puhalletaan yhteen hiileen.
Kymenlaaksossa sähköä myyvät yksityisasiakkaille paikallisesti Kymenlaakson Sähkö Oy eli KSOY sekä KSS Energia ja sen omistama tytäryhtiö Karhu Voima.
Poikkeuksellisen sähkön markkinatilanteen takia KSOY rajoittaa sopimusvaihtoehtojaan ja myy uusia sähkösopimuksia toistaiseksi vain Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n alueella sijaitseviin käyttöpaikkoihin.
– Tällainen linjaus on tehty, sillä tämä on ensisijaista toiminta-aluettamme ja tällä linjauksella pienennetään liiketoimintaan liittyviä riskejä, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Aku Pyymäki.
KSOY:n toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen hinta on 24 snt/kWh ja perusmaksu 3,03 euroa/kk. Kahden vuoden määräaikaisella sopimuksella hintaa saa hilattua alaspäin 12,99 snt/kWh.
– Yleinen käytäntö on, että sähköä ei myydä tuotantokustannushintaan vaan se hinnoitellaan markkinoilla ja markkinahinta on se vertailukohta, jolla sitä loppukuluttajille myydään. Jossain kohtaa se markkinahinta voi olla alle tuotantokustannushinnan, jolloin asiakkaatkin haluavat ostaa mieluummin markkinahintaan.
KSOY:n sähköstä hieman alle puolet tulee omista tai osaomisteisista tuotantolähteistä, toinen puoli on pörssisähköä.
– Muutaman vuoden sisällä oman tuotannon osuus on kasvamassa noin 70 prosenttiin tuuli- ja ydinvoiman avulla.
KSS Energian toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella sähkön hinta on edullisimmillaan 14,64 snt/kWh ja perusmaksu 2,95 e/kk. Kahden vuoden määräaikaisella sopimuksella hinta tippuu 14,52 snt/kWh. Karhu Voima Oy:n toistaiseksi voimassa oleva sopimus on edullisimmillaan 14,99 snt/kWh ja kahden vuoden sopimuksella 14,76 snt/kWh.
– Takavuosien 3–5 senttiä kilowattitunnilta sopimukset olivat aivan poikkeuksellisen halpoja aikoja. Nyt markkina on muuttunut monista syistä, eikä hinnan muutosta alaspäin ole odotettavissa nopeassa aikataulussa. Suomi ei ole silti Euroopan tasolla tarkasteltuna kalleimmasta päästä, sanoo KSS Energia Oy toimitusjohtaja Marko Riipinen.
Karhu Voimalla ei ole lainkaan omaa sähkön tuotantoa, mutta sähköä myyvä emoyhtiö KSS Energia tuottaa noin kuudenneksen kaikesta konsernin myymästään sähköstä itse.
– Muu energia ostetaan pörssistä. Oma tuotanto myydään eteenpäin markkinahintaan. Oman tuotannon myyminen alle markkinahinnan on harvinaista, toteaa Riipinen.
Kannattaako kuluttajan nyt kytätä sähkön hinnan kehitystä vai lukita vuoden tai kahden sopimus?
Aku Pyymäen mukaan sähkön hinnan ennustaminen on vaikeaa.
– Ensi talvena sähkön hinnan arvellaan olevan hieman nykyistä tasoa korkeammalla, mutta 2023 keväällä se tämän hetken markkinanoteerausten mukaan puolittuu. Näkymät ovat kuitenkin sumuisia.
Pyymäki suosittelee pörssisähköä niille, jotka voivat vaikuttaa sähkönkulutuksensa ajankohtaan.
– Jos voi vaikka lämmittää vesivaraajaa yöllä tai on varaavaa sähkölämmitystä. Siihen pitää kuitenkin varautua, että välillä pörssisähkön hinta nousee korkeaksi.
Artikkelin hintatiedot 18.5. tilanne.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.