Kotkan akkumateriaalitehdas sai ympäristöluvan
Haminan Energia aikoo hyödyntää Googlen datakeskukselta saatavan hukkalämmön
Jouluradio soi uudella taajuudella Kouvolassa
Kymenlaakson puhtaille teollisuushankkeille merkittävää EU-rahoitusta
Kouvola siirtyy talvivalojen aikaan
Kaikilla ei ole kattoa pään päällä
Poliisi otti kiinni puukotuksesta epäillyn Kouvolassa
Yksikään neljästä siltakohteesta ei valmistunut sopimuksen mukaisessa ajassa – Kaakkois-Suomen Ely-keskus purkaa urakkasopimuksen Tehan Oy:n kanssa
Kotkan Suuri Tuntematon julkaisee uuden singlen
”Muut lomauttavat, me palkkaamme lisää”
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Myö välitetään sinusta - Sinun Tähden Hoivapalvelut tarjoaa tukea kaikille
Vapaaehtoiset Risto Koskinen (oik.), Niina Saba, Raimo Laakso ja Laura Tarvonen viihtyvät työssään Kohtaamisten keittiössä.
Kuvat: Teija Piipari
Ruokaa yhdessä ja rakkaudella
Kohtaamisten keittiössä Kotkassa kokataan mutta myös tutustutaan.
Teija Piipari
– Paljonko kello? Uuni päälle! Keittoastiat tälle puolelle!
Kohtaamisten keittiössä Kotkan ydinkeskustassa on tohina päällä. Kello lyö vähän vaille puoltapäivää. Se tarkoittaa, että puolen tunnin kuluttua ensimmäiset syöjät astuvat ovesta sisään. Lounaan lisukkeineen on oltava siihen mennessä valmis ja tarjolla.
– Tuohon sitten juuressosekeitto ja tuohon kookoskanakeitto, kuuluu napakka ohjeistus.
Kaikille kotkalaisille avoin Kohtaamisten keittiö aloitti toimintansa joulun alla entisissä Toivo Pekkasen koulun tiloissa. Yhteisöllinen keittiö kokoaa eri taustoista tulevia ihmisiä ja ryhmiä valmistamaan ja syömään ruokaa yhdessä. Ruokailupäivät ovat tiistaisin ja torstaisin kello 12.30–16.
– Ruokailu on kaikille maksutonta, mutta pelkän ruoka-avun sijaan kyse on enemmänkin osallisuudesta, yhteisöllisyydestä, kohtaamisista ja vertaisuudesta. Kokkaaminen ja syöminen yhdessä on hauskaa, ja yhteisen tekemisen lomassa syntyy luonnostaan kohtaamisia ja ystävyyssuhteita, toteaa paikan sydän ja sielu, osallisuuskoordinaattori Inka Setälä.
-Ilmaista ruokaa tärkeämpää on osallisuuden kokemuksen vahvistaminen, sanoo Inka Setälä.
Ruokailuissa hyödynnetään muun muassa yhteistyökumppanikoulujen ylijäämäruokaa ja lahjoituksena saatuja raaka-aineita.
– Ruoka valmistetaan rakkaudella yhdessä keittiötiimin kanssa niistä raaka-aineksista, mitä kulloinkin on tarjolla, myös laiva- ja ravintolakokin ammatin omaava Setälä sanoo.
Kohtaamisten keittiön takana on Suomen vanhin kansalaisjärjestä Raittiuden ystävät ry. Jatkossa paikassa tullaan järjestämään myös päihteetöntä illanviettopaikkaa, Mocktail Clubia.
Keittiötiimiin pääsee ilman erityistä osaamista. Kaikkiin tehtäviin opastetaan.
Kohtaamisten keittiön kävijämäärät ovat lisääntyneet viikko viikolta. Esimerkiksi tammikuun viimeisenä torstaina ruokailijoiden määrä kipusi 314 henkilöön.
– Se oli iloinen yllätys mutta pienoinen ponnistus keittiötiimillemme, Inka Setälä myöntää.
Setälä iloitsee olemassa olevista vapaaehtoisista, mutta toivottaa remmiin myös uusia. Osallistua voi koko päivän tai vain muutaman tunnin ajan.
– Vapaaehtoistoiminta ei saa tuntua kuormittavalta tai liian sitovalta vaan mukaansatempaavalta ja voimia antavalta. Työ täällä voi olla hyvinkin pientä, kuten kahvinkeittoa, tiskaamista, serviettien taittelua ja tarjoilua.
Kohtaamisten keittiön sydän ja sielu on Inka Setälä (vas.). -Vapaaehtoisia on ringissä jo muutamia kymmeniä, mutta porukkaan mahtuu lisää, Setälä kannustaa.
Haastattelupäivänä kymmenkunta vapaaehtoista touhuaa keittiössä ja ravintolasalissa. Niina Saba tarkistaa, että jokainen tekee oman osansa omien taitojensa mukaisesti.
– Riisipiirakat tänne, kahvimukit tuonne, hän neuvoo leipä- ja kahvivastaavia.
Saba ei viihdy keittiön puolella, ei kotonakaan, vaan mieluummin jakaa tehtäviä ja pitää yleisesti homman ruodussa.
– Sen sanon, että tuo Inka on kyllä taikuri. Jos ruoka on loppumassa kesken, keksii hän aina jotakin uutta tilalle, Saba ihastelee.
Raimo Laakso on saanut kahvit keitettyä ja pöytiä pyyhittyä. Hän on eläkeläinen, jolle vapaaehtoistyö on sydämen asia.
– Minulla on sellainen luonne, että haluan auttaa. Viihdyn täällä hyvin, työ on mielenkiintoista ja mukavaa. Hyvää palautetta ja kiitosta tulee kovasti, ja se lämmittää mieltä.
Risto Koskinen on ollut Inka Setälän tiimissä jo viime kesästä. Silloin Karhulan Kulma -nimisessä paikassa sekä kokattiin yhdessä että opeteltiin valmistamaan hävikkiruoasta uusioruokaa.
– Aikaisemmin olin syönyt lähinnä eineksiä, mutta Inkan opissa olen alkanut tehdä ruokaa. Nyt osaan olla keittiössäkin.
Ruokailuissa hyödynnetään yhteistyökumppaneilta saatua ylijäämäruokaa ja lahjoituksena saatuja raaka-aineita.
Kello on muutamaa minuuttia vaille puoli yksi.
– Onko kaikki valmista? varmistaa Inka Setälä vielä tiimiltään. – Hyvät ystävät, käykää syömään, hän toivottaa ruokailijat sydämellisesti tervetulleiksi.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.