Mielipide: Hyvinvointialueen ja muistiyhdistysten yhteistyö varmistaa muistisairaan tuen ja palvelut
Miten kinkunrasva lajiteltiinkaan? Entäs lahjapaperit?
Kiinnostaako englanninkielinen esi- ja perusopetus? – Kotkassa pidetään tammikuussa infotilaisuus
Tallin joulu kutsuu koko perheen joulutapahtumaan
Kati Almgren jatkaa aluejärjestön puheenjohtajana
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kotkassa avautuu uusi Kymen Seudun Osuuskaupan ruokakauppa
Arjan voitto nivelrikosta
Monitoimiareena toteutuu Kouvolassa
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Laura Fernández (vas.), Heli Remes ja Riika Kokkonen toivovat kansalaisten osallistuvan Asunnottomien yön tapahtumiin 17. lokakuuta. -Ei uteliaisuudesta, vaan tutustumaan ongelmaan, Heli Remes sanoo.
Kuva: Teija Piipari
Kaikilla ei ole kattoa pään päällä
Asunnottomuus koskettaa myös Kymenlaaksoa.
Teija Piipari
Asunnottomuus on arkipäivää Suomessa – ja Kymenlaaksossa. Kuinka paljon asuntoa vailla olevia ihmisiä on, sitä ei tarkasti tiedä kukaan, koska aina asunnottomuus ei päädy tilastoihin.
Valtakunnallista Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17. lokakuuta. Teemana tänä vuonna on juuri piiloasunnottomuus.
Heli Remes aloitti toukokuussa Kotkan kaupungin ihka ensimmäisenä asumisneuvojana. Määräaikaista pestiä rahoittavat kaupunki ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara. Sopimus kestää vuoteen 2027. Ara lakkautetaan ensi vuonna ja sen toiminnot siirtyvät osaksi ympäristöministeriötä.
Remeksen tehtävänä on auttaa kaupunkilaisia kaikissa asumiseen liittyvissä asioissa. Pääasiallisin agenda on estää asunnottomuutta.
– Vajaassa puolessa vuodessa on estetty noin 15 asunnottomaksi jäämistä, hän sanoo.
Remes etsii myös piiloasunnottomia. Piiloasunnottomuus tarkoittaa sitä, että nukkuu vaikkapa kaverin sohvalla tai rappukäytävissä. Kotkassa on tällä hetkellä tiedossa noin kolmetoista kadulla asuvaa, mutta koska kaikkea ei tiedetä, luku on todennäköisesti suurempi.
– Kotkassa ei ole asunnottomien yömajaa, ja se on suuri puute. Toivottavasti marraskuuhun mennessä saadaan jokin suoja. On epäinhimillistä, että ihminen joutuu nukkumaan puistonpenkillä.
Mistä niitä asuntoja sitten löytää? Ja miten saada pidettyä se koti?
Heli Remes kertoo, että asumiseen ja asunnottomuuteen liittyvälle auttamistyölle on suuri tarve. Helsingistä Kotkaan muuttaneelle asumisneuvojalle kaupunki oli ennestään tuntematon, mutta työssään hän on voinut tukeutua Kaakkois-Suomen Sininauha ry:n Kotikoodin palveluohjaaja Riika Kokkoseen ja Kotkan Asunnot Oy:n asumisneuvoja Laura Fernándeziin.
Kotikoodin apu on tarkoitettu asunnottomille, puutteellisissa asumisolosuhteissa tai häätöuhan alla oleville ja heille, jotka tarvitsevat apua sopivan asunnon etsimiseen vapailta vuokramarkkinoilta.
– Hoidan tapauksista hankalimmat. Ne, jotka ovat jo moneen kertaan sotkeneet asumiskuvionsa, ja joille on vaikea löytää uusi asunto, kertoo Kokkonen.
Kotkan Asunnoilla on noin 2500 asuntoa, joiden asukkaita Laura Fernández auttaa ja neuvoo. Häneen voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä esimerkiksi vuokranmaksuongelmiin liittyvissä kysymyksissä.
– Kun ongelma on syntymässä, on se silloin helpommin ratkaistavissa, kuin että mentäisiin häätöön asti. Ei ole häpeä, että elämässä tulee mutkia matkaan. Tilanne on Suomessa nyt hankala, monella on talous tiukalla. Jos tietää, ettei nyt pysty maksamaan vuokraa, kannattaa ottaa heti yhteyttä.
Remeksen mukaan päätään nostaa nyt varsinkin vanhusten asunnottomuus. Syy on se, että hallituksen asumistukileikkaus tulee kohdistumaan myös omistusasumiseen. Jos asut liian isossa asunnossa, rahat eivät jatkossa ehkä enää riitäkään, kun tuki poistuu tai siihen tulee rajuja leikkauksia.
– Tulossa on iso pommi, koska Kela kehottaa siirtymään isoista asunnoista pienempiin.
Monilla ihmisillä on väärä käsitys siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi, kun jättää vuokrat maksamatta, Heli Remes toteaa.
– Sitä luullaan, että kaupungilla on velvollisuus asuttaa, vaikka olet itse sössinyt, mutta niinhän se ei mene.
Riika Kokkonen muistuttaa, että on jokaisen omalla vastuulla noudattaa vuokrasopimusta ja maksaa vuokransa.
– Kyllä minä ymmärrän hallitusta, että se leikkaa. Emmehän me voi elää yli varojen, jatkaa Heli Remes. – Onko ihmisiltä unohtunut, että omista asioista pitää pitää huolta.
– Vai onko se vain välinpitämättömyyttä? pohtii Kokkonen.
– Vai eikö vain osata, että ennen puhelinmaksua pitää maksaa vuokra, Remes lisää.
Fernández on huomannut, että monelle nuorelle vuokran maksaminen on tosiaan vasta viimeisellä sijalla. Muut hankinnat menevät edelle.
– Nuorille pitäisi ehdottomasti olla talousneuvontaa koulussa, ja tietysti antaa sitä myös kotona.
Asunnottomien yö 17. lokakuuta.
Tapahtuma Kotkassa kello 17–20 Ympäristötalolla Hovinsaarella. Lahjoitustavaraa, mm. villasukkia ja lapasia, lämpimiä kenkiä ja vaatteita sekä hygieniatarvikkeita ja heijastimia, voi viedä Kotkan Kierrätys- ja avustuspisteeseen, Satamakatu 3.
Tapahtuma Kouvolassa kello 17–19 Nuorten-Paikan sisäpihalla Kouvolankadulla. Villasukkia, lapasia, pipoja jne. voi viedä 14.10. asti: Yhteisötila Etappi, Porukkatalo, Nuorten-Paikka, Kouvolan SRK diakoniatoimisto, Parturi-Kampaamo Adele, Sini-Raide ja Kukkapuoti Eveliina.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.