Mielipide: Hyvinvoinnin perusta rakentuu lapsuudessa
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
Päijät-Häme vahvistamaan Kaakkois-Suomen elinvoimakeskusaluetta
Lähes 600 aloittaa opinnot Xamkin Kymenlaakson kampuksilla
Nefer-yhtyeeltä uutta YouTubeen
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kotkassa on jälleen Rakkausviikko
”Ihminen ei jaksa ilman kulttuuria”
Elvis Presley 90 vuotta – Juhlaohjelma RadioSE-kanavalla
Löytyykö enää junioreita juniorijoukkueisiin?
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Mielipide: Vanhemmat, huolehtikaa lapsistanne!
Minulle on tullut itku silmään, kun on joka uutisissa puhuttu lasten pahoinvoinnista. Nyt pitäisi jo alkaa etsiä syytä missä on vikaa, eikä arvuutella. Ja luulen, että se on perheissä, joissa on minun lapset, sinun lapset ja meidän lapsemme. Onko lastenhoito tasapuolista?
Tulee mieleeni vanha satu "Tynnyrissä kasvanut tyttö". Eikö nämä nykyajan kodit kaupungeissa ala vastata sitä yksinäisyyttä, joka on eristyksissä kasvamista. Tiedän tapauksen, kun vauva tuodaan laitokselta kotiin ja hän saa oman huoneen. Hänet laitetaan itkuhälyttimen kanssa sinne. Hän saa viimeisen päälle puhtauden, kellon tarkkaan ruuan mutta ei vierihoitoa, lepertelyä ja kanssakäymistä. Vanhemmat ovat kännykät kädessa koko ajan.
Nyt viimeistään pitäisi psykologien ja sosiologien herätä kertomaan vanhemmiksi haluaville, että lapsi ei ole lemmikkieläin vaan ihminen. Lapsi, joka tarvitsee pidemmän kasvuajan, kuin jotkut lemmikit. Esimerkiksi poron vasa juoksee muutaman tunnin kuluttua niin lujaa, ettei sitä mies kiinni saa. Eli se selviää hengissä, vaikka pakoon juoksemalla.
Ihmisen lapsi tarvisee kasvu- ja pidemmän oppimisajan, koska hänen oppimisellaan ei ole ylärarajaa. Ja tavallaan hänelle pitätäisi opettaa, mikä on oikein ja mikä väärin, ettei sitä tarvitse maailman opettaa.
Viimeaikaiset surulliset uutiset ovat saaneen pohtimaan lasten asioita. Onko syy yhteiskunnassa vai vanhemmissa, kun lapset voivat huonosti? Voisiko lasten asemaa parantaa sillä, että vanhemmat olisivat enemmän läsnä lapsilleen? Olisivat kotiäiteinä pidempään, kun nyt monet lapset menevät päiväkotiin yksi- tai kaksivuotiaina. Mitä he tietävät kodista? Se on ehkä vain nukkumapaikka, ja vanhemmilla aina kiire ja puhelin käytössä. Olen nähnyt, että lapsi yrittää kysyä jotain äidiltä. Äiti ei vastaa lapsen kysymyksiin, ei edes, että odota hetkinen, vaan jatkaa puhelimessa puhumista aivan kuin lasta ei olisi. Siinä tulee mieleen, että lapsi voi kuvitella tai tuntea, ettei hän ole mitään, ja suhtautuu samoin taas ystäviin ja kavereihin samoin. Siitä alkaa jatkumo.
Eila Elomaa
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.