Mielipide: Hyvinvoinnin perusta rakentuu lapsuudessa
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
Päijät-Häme vahvistamaan Kaakkois-Suomen elinvoimakeskusaluetta
Lähes 600 aloittaa opinnot Xamkin Kymenlaakson kampuksilla
Nefer-yhtyeeltä uutta YouTubeen
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kotkassa on jälleen Rakkausviikko
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
”Ihminen ei jaksa ilman kulttuuria”
Elvis Presley 90 vuotta – Juhlaohjelma RadioSE-kanavalla
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Myös terveydenhuollossa on lähipalveluilla tärkeä merkitys
Kymenlaakson hyvinvointialueella omalääkäri- ja sairaanhoitajatiimissä on terveydenhuollon palvelujen uudelleen organisointi vielä käynnissä. Lähipalveluilla on tärkeä merkitys kuntalaisten arjessa. Taloudellisesti ajatellen perusterveydenhuolto on kaikkien terveyspalvelujen perusta ennen erikoissairaanhoitoa. Palvelujen kehittämisessä tulee ottaa huomioon, että asiakkaat ovat lähtökohtaisesti iän, asuinpaikan, sosiaaliryhmän sekä perhetilanteen kannalta erilaisia. Nyt asiakaslähtöisyydessä ja puheissa on korostettu tehokkuutta ja taloudellisia säästöjä.
Näin toimii myös Suomen hallitus. Hallitus laskee ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitusta, höllentää perusterveydenhuollon hoitotakuuta sekä lääkekorvausten alkuomavastuuta ja sitoo ne indeksiin. Hallitus on myös päättänyt nostaa lääkkeiden alv-kannan 10 prosentista 14 prosenttiin. Lisäksi hallitus nostaa terveydenhuollon asiakasmaksuja ensi vuoden alussa. Terveyskeskuksen käyntimaksu nousee 23 eurosta 28 euroon, vuosimaksu 46 eurosta 66,70 euroon ja sairaalan poliklinikkamaksu 46 eurosta 66,70 euroon. Maksukatto on jatkossa 762 euroa. Edellä kuvatut hallituksen toimet koskettavat työttömiä, ikääntyneitä, lapsiperheitä, yksinhuoltajia, ja aiheuttavat inhimillistä kärsimystä ja turvattomuutta.
Monilla hyvinvointialueilla tavoitellaan omalääkärimallia. Kotkassa oli -90-luvulla väestövastuu, mikä merkitsi omalääkäriä jaetuille eri alueille. Järjestelmä toimi alussa hyvin, mutta kuihtui lääkäreiden liialliseen työkuormaan. Lääkärit hävisivät yksityissektorille ja terveyskeskukset pyörivät vastavalmistuneiden ja harjoittelijoiden varassa. Toimiessaan omalääkärimalli säästää aikaa ja rahaa. Mutta toimivuus edellyttää lääkäreiden sitoutumista työhön. Mallissa lääkärin ei tarvitse tutustua potilaaseen alusta alkaen, vaan hän tuntee jo henkilön ja voi keskittyä juuri akuuttiin tapahtumaan ja hoidon jatkuvuus toteutuu.
Tällä hetkellä Kymenlaaksossa asukas soittaa Kaiku24 puhelinpalveluun, mitä hoitelee 30 sairaanhoitajaa yhdessä Etelä-Karjalan hyvinvointialueen kanssa. Palvelu maksaa noin 6 miljoonaa euroa vuodessa. Puhelussa tehdään ensiarvio ja tarvittaessa annetaan aika lääkärille, joka ei välttämättä ole tavannut kyseistä henkilöä aikaisemmin. Hoidon jatkuvuus ei useinkaan toteudu ja potilaalla on turvaton olo. Sen sijaan meillä voisi olla aakkosjärjestyksen mukaisesti alueet, joissa toimisi omalääkärin ja parin sairaanhoitajan tiimit. Aina ei tarvita edes lääkärin palvelua, vaan Suomessa koulutettu sairaanhoitaja osaa hoitaa monia tilanteita. Asiantuntevat sairaanhoitajat löytyvät Kaiku24 toiminnasta. Lääkäreiden rekrytoinneissa voisi korostaa omalääkärimallia, jossa seniori ja juniori toimisivat yhdessä ja konsultointi on mahdollista. Aikaisemmin terveysasemalla toimi myös koulutusvastaava lääkäri, joka oli nuoren valmiin lääkärin sekä opiskelevan tukena.
Porvarihallitus kurjistaa julkista terveydenhuoltoamme keksimällä, että yksityisvastaanotto yli 65-vuotiaille maksaa ensi vuoden alusta saman kuin terveyskeskuslääkärin vastaanotto. Jotta kurjistuminen ei lisäänny, hallituksen olisi vahvistettava näillä rahoilla tämänhetkistä julkista terveydenhuoltomme. STM on hiljattain jakanut avustusta hyvinvointialueille hoidon jatkuvuusmallin käyttöönottoon. Onkin kysyttävä, onko tätä avustusta haettu meille tärkeälle julkiselle Kymenlaakson hyvinvointialueelle?
Eeva-Liisa Frilander-Paavilainen
terveysalan yliopettaja (eläk.)
Kymenlaakson hyvinvointialueen aluevaltuutettu (sd)
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.