Uusi Seminola soittaa vanhan jalanjäljissä
Mielipide: Hyvinvoinnin perusta rakentuu lapsuudessa
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
Päijät-Häme vahvistamaan Kaakkois-Suomen elinvoimakeskusaluetta
Lähes 600 aloittaa opinnot Xamkin Kymenlaakson kampuksilla
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
Kotkassa on jälleen Rakkausviikko
”Ihminen ei jaksa ilman kulttuuria”
Elvis Presley 90 vuotta – Juhlaohjelma RadioSE-kanavalla
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Mielenterveys- ja päihdejärjestöt tarjoavat (vielä) tukea heikossa asemassa oleville
Ihmisten pahoinvointi on lisääntynyt koko Suomessa ja myös Kymenlaaksossa. FCG Finnish Consulting Groupin tekemästä ja Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n tilaamasta tuoreesta katsauksesta käy ilmi, että suhteessa väestömäärään elinvuosia menetetään alkoholin takia eniten Kymenlaaksossa. Olemme huolissamme järjestöjen ja julkisen sektorin toimintaan suunnitelluista leikkauksista.
Mielenterveys- ja päihdejärjestöt palvelujärjestelmää tarjoamalla laajan valikoiman palveluita, kuten neuvontaa, vertaistukea, kriisiapua ja tietoa. Ne edistävät ymmärrystä ja avoimuutta mielenterveys- ja päihdehaasteista. Hallituksen kehysriihessä tekemät päätökset leikkaavat järjestöjen Stea-avustuksia tuntuvasti.
Järjestöt tarvitsevat riittävästi resursseja toimiakseen tehokkaasti. Ilman asianmukaista rahoitusta ne joutuvat supistamaan palveluitaan ja leikkaamaan henkilöstöään, mikä vaarantaa niiden kyvyn tarjota apua ja tukea yksilöille, perheille ja yhteisöille. Rahoituksen puute lähitulevaisuudessa voi johtaa myös järjestöjen palveluiden heikkenemiseen tai jopa niiden lakkauttamiseen.
Järjestöavustusten leikkaaminen tulee näkyviin myös monilla muilla toimijakentillä. Voi ennakoida, että esimerkiksi rikollisuus, päihteiden käyttö, mielen pahoinvointi, syrjäytyminen ja itsemurhat tulevat lisääntymään, mikä lisää palvelutarvetta julkisella puolella. Ylipäätään ihmisten osallisuus ja luottamus yhteiskuntaan vähenee, kun tukea asioiden hoitamiseen ei ole mahdollista enää saada matalalla kynnyksellä. Huolena on, että julkisen sektorin toimijat eivät pysty vastaamaan järjestökentältä jäävään tukivajeeseen.
Hallituksen linjaukset sotivat muutenkin kansanterveyden edistämistä vastaan. Vähävaraisten, esimerkiksi päihde- ja mielenterveysasiakkaiden, opiskelijoiden ja työttömien vähistä rahoista leikataan, vaikka leikattavaa ei ole. Samaan aikaan suunnitellut alkoholi-, tupakka- ja arpajaislain muutokset tulevat lisäämään käyttöä, haittoja ja siten tuen tarvetta. Asumistukien leikkaukset ja Kelan vuokrarajojen mukaisten riittävän pienten ja edullisten asuntojen riittämättömyys vaikuttavat asunnottomuuden kasvamiseen.
Ihmisten hyvinvoinnin turvaaminen on, ainakin paperilla, niin julkisten toimijoiden kuin mielenterveys- ja päihdejärjestönkin päätavoite. Päätösten kokonaisvaikutusten ja -kustannusten arviointi on tehtävä huolella erilaiset näkökulmat huomioiden. Leikkauksista aiheutuu säästämisen sijaan kustannuksia. Yhteiskuntaan kuuluu kaikenlaisia ihmisiä, myös heitä, joilla ei juuri nyt mene kovin hyvin. Se ei ole heikkoutta, joka hoituu tsemppaamalla ja itseä niskasta kiinni ottamalla. Se on inhimillistä elämää.
Kymenlaakson mielenterveys- ja päihdejärjestöjen verkoston puolesta,
Laura Kristoffersson
toiminnanjohtaja, Kaakkois-Suomen Sininauha ry
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.