Kotkan nuorisoteatteri starttaa kevätkauden – mukaan mahtuu vielä
Uusi Seminola soittaa vanhan jalanjäljissä
Mielipide: Hyvinvoinnin perusta rakentuu lapsuudessa
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
Päijät-Häme vahvistamaan Kaakkois-Suomen elinvoimakeskusaluetta
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
Kotkassa on jälleen Rakkausviikko
”Ihminen ei jaksa ilman kulttuuria”
Elvis Presley 90 vuotta – Juhlaohjelma RadioSE-kanavalla
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: JR45 ja Vapaudenpatsas
Jalkaväkirykmentti 45:n muistomerkillä Kotkan Isopuistossa pidettiin 18.6. upea juhla tuon monen kotkalaisen sota-ajan palvelusjoukon kunniaksi. Juhla oli hienosti järjestetty ja siellä kuultiin useita merkittäviä puheenvuoroja ”Kolmen kannaksen koukkaajien” raskaalta sotapolulta. Tällainen isänmaallinen henki voisi johtaa kotkalaisetkin kunnioittamaan maamme itsenäistymistä Vapaudenpatsaalla.
Yksi ajatusmalli Vapaudenpatsaalle on Suomen leijona. Se voisi seisoa entisen Kinekullan kukkulalla, ehkä Finlandiapuistoksi nimettävässä nykyisessä Sibeliuspuistossa. Tilannehan täällä on nyt absurdi. Tuollaista muistomerkkiä ei sinivalkoisessa Kotkassa ole. Murrosvuosilta 1917–18 Kotkassa on punaisten muistomerkki. Se puoltaa paikkaansa voittaneen osapuolen kostonkierteen uhrimerkkinä.
Me kaikki kuitenkin tiedämme, että isänmaa-Suomemme luotiin näiden voittajien ja yhteistyökykyisen vasemmiston voimin, Mannerheimin-Tannerin linjalla. Tällä linjalla Suomessa pidettiin vapaat vaalit jo 1919. Tämä linja johti isänmaallisten sotiemme 1939-45 kykyyn taistella ja kestää. Vastakohtana oli Kuusisen linja ja Terijoen hallitus. Tuolle sortolinjalle lähteneissä ja sortolinjaa jatkaneissa valtioissa ei vapaita vaaleja ole vieläkään.
JR45:n muistotilaisuudessa kotkalaisten rauhanturvaveteraanien kärkijoukko muodosti oman kunniaosastonsa. Teimme kunniaa Suomen ja rykmentin lipulle ja seppeleenlaskijoille. Minulle suotiin myös puheenvuoro. Siinä esitin otteen isäni, Nestori Huhtasen, pitämästä Talvisodan sotapäiväkirjasta. Otteessa kiteytyy Talvisodan henki suorastaan järisyttävällä tavalla. Sotapäiväkirjan ydin voi olla seuraava merkintä:
”20.1.-40 … Klo 5.00 lähdettiin Turun pääasemalle, josta täydennys-lastauksen jälkeen klo 5.45 lähdettiin tuntemattomaan (ei suureen tuntemattomaan, sinne aijomme lähettää ryssät).” -Silloin oli sota täällä koti-Suomessa. Nestori haavoittui syksyllä 1941. Sitten hän palveli kotirintamalla, mutta palasi kesällä 1944 etulinjaan joukkueenjohtajaksi, juuri tähän kunniakkaaseen JR45:een.
Pertti Huhtanen
Kotka
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.