Mielipide: Hyvinvointialueen ja muistiyhdistysten yhteistyö varmistaa muistisairaan tuen ja palvelut
Miten kinkunrasva lajiteltiinkaan? Entäs lahjapaperit?
Kiinnostaako englanninkielinen esi- ja perusopetus? – Kotkassa pidetään tammikuussa infotilaisuus
Tallin joulu kutsuu koko perheen joulutapahtumaan
Kati Almgren jatkaa aluejärjestön puheenjohtajana
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kotkassa avautuu uusi Kymen Seudun Osuuskaupan ruokakauppa
Arjan voitto nivelrikosta
Monitoimiareena toteutuu Kouvolassa
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Mielipide: Ilmastokriisin hillitsemiseen tarvitaan kestävämpää ruokakulttuuria
Maatalous on yksi suurimmista ilmastopäästöjen aiheuttajista YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan. Suomessa ruoantuotanto aiheuttaa 1/4 kaikista kasvihuonekaasupäästöistä: suuri osa päästöistä johtuu lihan ja maidon tuotannosta. Ilmastokriisin hillitsemiseen tarvitaan kestävämpää ruokakulttuuria. Kotkassakin on käsitelty aloitetta eläinperäisten tuotteiden kulutuksen puolittamiseksi julkisissa ruokahankinnoissa 2030 mennessä.
Ravitsemussuositukset kehottavat kasvipainotteiseen syömiseen myös terveyssyistä sillä suomalaiset kuluttavat liikaa eläinperäisiä tuotteita. Päiväkodit, koulut ja muut joukkoruokailut vaikuttavat merkittävästi ruokakulttuuriin ja -asenteisiin. Näissä syö päivittäin joka neljäs suomalainen ja niiden tulisi tukea ja vahvistaa ilmastokestävämpiä, terveellisempiä ja eettisempiä ruokavalintoja sekä pyrkiä kasvisruokaan liittyvien asenteiden purkamiseen. Kasvisruoka tulisi nähdä normaalina vaihtoehtona, ei erityisruokavaliona. Maukas ja houkutteleva kasvisruoka voi murtaa ennakkoluuloja, ja reseptiikan kehittämisellä on tässä keskeinen rooli. Greenpeacen ja Ruokailon tuoreen selvityksen mukaan kunnat voisivat säästää jopa satoja tuhansia euroja puolittamalla lihan käytön ja vaihtamalla sen kasviproteiiniin. Säästö oli yli kaksinkertainen, kun kaikki liha korvattiin.
Joukkoruokailun ilmastovaikutusten tarkastelu on välttämätöntä hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi. Ruokapalvelujen tulee kehittää ravitsevaa, proteiinipitoista ja maukasta kasvisruokaa, joka vähentää erityisruokavalioihin soveltuvan ruoan tarvetta ja vastaa eettisiin sekä taloudellisiin tavoitteisiin. Ilmastokriisi etenee odotettua nopeammin ja kuntien on sitouduttava kunnianhimoisempiin päästövähennystavoitteisiin. Kasvipohjaisen ruoan tarjoaminen on helposti toteutettavissa oleva keino, jonka vaikutus on merkittävä myös Kotkan kaupungin pyrkimyksessä vähentää epäsuoria päästöjä, sillä myös ne tulee kattaa päästövähennyksissä.
Suvi Korhonen, Peppi Myllymäki, Jaana Vanhala
ja Animalia ry:n Kotkan alueosaston aktiivit
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.