Mielipide: Hyvinvointialueen ja muistiyhdistysten yhteistyö varmistaa muistisairaan tuen ja palvelut
Miten kinkunrasva lajiteltiinkaan? Entäs lahjapaperit?
Kiinnostaako englanninkielinen esi- ja perusopetus? – Kotkassa pidetään tammikuussa infotilaisuus
Tallin joulu kutsuu koko perheen joulutapahtumaan
Kati Almgren jatkaa aluejärjestön puheenjohtajana
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kotkassa avautuu uusi Kymen Seudun Osuuskaupan ruokakauppa
Arjan voitto nivelrikosta
Monitoimiareena toteutuu Kouvolassa
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Mielipide: Hallituksen sanat ja teot ristiriidassa itäisen Suomen asioissa
Keskustan itäisen Suomen työryhmä on pettynyt hallituksen toimintaan itäisen Suomen hyväksi. Äskettäin julkistettiin hallituksen ehdotus itäisen Suomen ohjelmaluonnokseksi. Se on hengeltään alueen ongelmia ymmärtävä, mutta konkreettiset toimenpiteet sekä aikataulu puuttuvat.
Joudumme pakostakin kysymään, onko Orpon-Purran hallituksella todellista halua tarttua Venäjän hyökkäyssodan seurauksena tukalaan asemaan joutuneen laajan itäisen Suomen asioihin. Ohjelmaluonnokseen annettu kymmenen päivän lausuntoaika osoittaa osaltaan hallituksen ylimielistä asennetta maakuntiamme sekä niiden ihmisiä ja elinkeinoelämää kohtaan.
Alueen maakunnat – Pohjois-Karjala, Kainuu, Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Etelä-Savo ja Pohjois-Savo – julkaisivat yhteisen konkreettisen toimenpide-esityksensä jo elokuussa. Listalla oli niin liikenneyhteyksien parantamista, kantaverkkoinvestointeja kuin erityistalousalueen perustaminen. Hallituksen esittelemässä ohjelmaluonnoksessa ehdotukset loistavat poissaolollaan.
Maakunnissa ollaan turhautuneita siihen, että itäisestä Suomesta puhutaan lämpimästi juhlapuheissa, mutta hallituksen käytännön toimet vievät asioita toiseen suuntaan. Ammatillisen koulutuksen leikkaukset kohdistuvat alueelle suurina. Sairaaloiden tasoa heikennetään Iisalmessa, Varkaudessa, Savonlinnassa ja Kouvolassa. Kulttuurileikkaukset osuvat eniten itäisen Suomen teattereihin ja orkestereihin. Saavutettavuuden parantamiseen tehdyt investointipäätökset ovat nekin kohdelleet kaltoin itäistä Suomea.
Ohjelmaluonnos sisältää toki jotain myönteistä. Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakuntiin esitetään kohdennettavaksi Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) lisärahoitusta seuraavalla EU:n ohjelmakaudella vuodesta 2028 alkaen. Näin myös nämä maakunnat olisivat jatkossa korkeimpien yritystukien aluetta.
Keskustan itäisen Suomen työryhmä vaatii maan hallitusta tarttumaan rivakasti toimeen ja tekemään päätöksiä lausuntokierroksen palautteiden pohjalta. Myös vaikuttaminen EU-rahoituksen saamiseksi rajamaakuntiin Brexitin tapaan on oltava hallituksen työlistalla merkittävässä roolissa.
Keskustan itäisen Suomen työryhmä koostuu itäisen Suomen keskustalaisista kansanedustajista ja maakuntapäättäjistä koko itärajan pituudelta. Työryhmän puheenjohtajana toimii kansanedustaja Hanna Räsänen.
Liisa Varjola
keskustan Kymenlaakson piirin puheenjohtaja,
keskustan itäisen Suomen työryhmän jäsen
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.