Joulukuusi tulee viedä jäteasemalle tai kiertävään keräykseen – Kymenlaakson Jäte Oy ei enää nouda joulukuusia taloyhtiöistä tai muilta asuinkiinteistöiltä
Poliisilla lähes 200 tehtävää vuodenvaihteessa
Mielipide: Jouluna 2024
Orkesteri jatkaa monipuolisuuden tiellä
Mielipide: Hyvinvointialueen ja muistiyhdistysten yhteistyö varmistaa muistisairaan tuen ja palvelut
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Ensin tulevat aina enkelit
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
Ahlströmintien sulku ja joukkoliikenteen muutokset voimaan ensi viikolla
“Olen tyytyväinen ja ylpeä”
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Lastenosastojen tuki ry on pieneksi yhdistykseksi saanut paljon hyvää aikaan, ihastelee lastentautien ylilääkäri Ville Westerlund. Vierellä kehuja kuuntelevat yhdistyksen edustajat, puheenjohtaja Ari-Pekka Klami ja hallituksen jäsen Rosa Vuorela.
Kuva: Teija Piipari
Jo kolme vuosikymmentä pikkupotilaiden asialla
Lastenosastojen tuki on kerännyt lahjoitusvaroja 1,3 miljoonaa euroa.
Teija Piipari
Keskoskaappeja, sydäntutkimuslaitteita ja hengityskoneita. Pelejä, nalleja, sairaalaklovneja ja seinämaalauksia.
Siinä vain pieni osa hankinnoista, joita Kymenlaakson keskussairaalan lastenosastojen tuki ry on kolmen vuosikymmenen aikana tehnyt maakunnan pikkupotilaiden hyväksi.
– Yhdistys on näiden vuosien aikana kerännyt lahjoitettavaksi yhteensä 1,3 miljoonaa euroa, toteavat puheenjohtaja Ari-Pekka Klami ja hallituksen jäsen Rosa Vuorela.
Klami ja Vuorela ovat käymässä keskussairaalan lastenosastolla. Heitä on vastassa Kymenlaakson hyvinvointialueen lastentautien ylilääkäri Ville Westerlund. Hän pitää yhdistyksen vapaaehtoistyötä hyvin merkittävänä, kokoonsa nähden jopa poikkeuksellisena. Tärkeimpänä hän nostaa esiin laitteistohankinnat, sekä lasten viihtyvyyteen liittyvät sairaalaklovnit, lahjat ja lelut.
– Keskussairaalan vastasyntyneiden tehohoidon laitteistoista suurin osa on hankittu yhdistyksen tuella. Tänä vuonna on vielä tulossa uusi hengityskone. Sen hankintahinnasta puolet tulee yhdistykseltä.
Hengityskoneeseen yhdistys on saanut korvamerkittyä rahaa Kymen Seudun Osuuskaupan joulukorttivaroista.
Westerlund iloitsee, että yhdistyksen tuella saadaan ostettua paitsi hoidon kannalta välttämättömiä laitteita, myös erilaisia apuvälineitä hoidon nopeuttamiseen. Yksi näistä on viime vuonna hankittu hiilidioksidin mittauslaite.
– Tarvitsemme myös laitteita, jotka tukevat ja helpottavat pienen potilaan hoitoa. Pysymme tällä tavoin myös alan kehityksessä mukana.
Yhdistyksen tuesta pääsevät osalliseksi kaikki Kymenlaakson hyvinvointialueen lastenosastot Kouvolan Ratamon lastenpolia sekä Kymenlaakson psykiatrisen sairaalan lasten ja nuorten psykiatrian osastoja myöten. Esimerkiksi keväällä yhdistys lahjoitti nuorisopsykiatriaan pelikonsolin ja pelejä.
Ari-Pekka Klami kertoo, että yhdistys on pelkästään tänä vuonna hankkinut lapsipotilaille ”ainakin 500 nallea”. Nallen saavat kainaloonsa vähintään ne lapset, jotka tulevat leikkaussalista heräämöön. Pääsiäisenä yhdistys ilahduttaa pikkupotilaita suklaamunin, vappuna vappupalloin.
– Osastojen henkilökunnan kautta saamme tiedon, mitä milloinkin tarvitaan. Helpottaa kovasti, kun meidän ei yhdistyksessä tarvitse arpoa, että mitä viedään.
Kymenlaakson keskussairaalan lastenosastojen tuki ry on virallisesti perustettu joulukuussa 1992. Varsinaisesti toiminnan katsotaan kuitenkin käynnistyneen vuonna 1994. Silloin yhdistys teki ensimmäiset lahjoituksensa.
Yhdistys perustettiin, koska lasten erikoissairaanhoidon laitehankintoihin vuodelle 1993 ei oltu budjetoitu yhtään rahaa, vuoden verran puheenjohtajana mutta jo 2000-luvun alusta asti toiminnassa mukana ollut Ari-Pekka Klami kertoo.
– Vuosi 1993 oli kaiken kaikkiaan tiukkaa aikaa, Ville Westerlund viittaa lama-Suomeen.
– Vai olisiko ollut niin, että juuri sille vuodelle ei budjetoitu, mutta aiemmalle tai myöhemmälle kyllä, pohtii Klami.
Ville Westerlund huomauttaa, että nykyään Kymenlaakson hyvinvointialue tekee laitehankintoja.
– Mutta yhdistyksen avulla saamme tehtyä hankintoja joustavammin ja nopeammin kuin virallista tietä.
Lastenosastojen tuki saa lahjoituksia yrityksiltä, yksityisiltä kuin erilaisten tapahtumien ja koulujen taksvärkkityön kautta. Näkyvyyttä on saatu mm. urheiluseurojen kautta. Matalalla kynnyksellä yhdistyksen toimintaa voi tukea pullokuiteilla. Kotkan City-Marketin ja Prisman sekä Haminan S-marketin palautusautomaateilla olevat lahjoituslaatikot tunnistaa nallen kuvasta.
Yhdistyksessä on tällä hetkellä kuutisenkymmentä jäsentä. Työ jatkuu, mutta helpottumaan se ei tule, uskoo Ari-Pekka Klami.
– Hallitus on leikkaamassa järjestöjen rahoitusta. Se tarkoittaa, että tontillemme tulee ruuhkaa, kun rahanpyytäjät lisääntyvät. Samalla yrityskenttä on muutoksessa. Fuusioitumisen myötä omistajat tulevat muualta ja meidän etumme, paikallisuus, häviää. Olemme kyllä viime aikoina saaneet yksityisiltä ihmisiltä yhä enemmän lahjoituksia.
– Kaikki lahjoitukset ovat meille tosi tärkeitä, sanoo Rosa Vuorela.
Kymenlaakson lastenosastojen tuki ry juhlii kolmekymppisiään lauantaina 23. marraskuuta Kotkan Konserttitalolla. Kaikille avoimeen tilaisuuteen voi hankkia lippuja 18. marraskuuta asti.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.