Mielipide: Hyvinvointialueen ja muistiyhdistysten yhteistyö varmistaa muistisairaan tuen ja palvelut
Miten kinkunrasva lajiteltiinkaan? Entäs lahjapaperit?
Kiinnostaako englanninkielinen esi- ja perusopetus? – Kotkassa pidetään tammikuussa infotilaisuus
Tallin joulu kutsuu koko perheen joulutapahtumaan
Kati Almgren jatkaa aluejärjestön puheenjohtajana
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kotkassa avautuu uusi Kymen Seudun Osuuskaupan ruokakauppa
Arjan voitto nivelrikosta
Monitoimiareena toteutuu Kouvolassa
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
CNGR:n tehdasalue Kiinan Qinzhoussa sijaitsee rannikolla samoin kuin Haminaan ja Marokkoon suunnitellut tehdasalueet.
CNGR
Akkutehtaasta jätettiin adressi ministereille – CNGR:n mukaan Haminan akkutehdasta ei voida rinnastaa muihin tehtaisiin ratkaisuiltaan
Veli-Pekka Kelloniemi
Puhtaan meren puolesta ry luovutti ”Itämeri ei ole akkumateriaalitehtaiden kaatopaikka” -kansalaisadressin ympäristöministeri Kai Mykkäselle ja eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutzille 20. maaliskuuta. Adressi keräsi kuukaudessa yli 67 000 nimeä, jotka vastustavat Haminan akkumateriaalitehdas CNGR Finland Oy:n saamaa ympäristölupaa ja sen suunnittelemia natriumsulfaattipäästöjä Itämereen.
Puhtaan meren puolesta ry ja Suomen luonnonsuojeluliiton Kaakkois-Kymen yhdistys ovat jättäneet myös kirjallisen valituksen Vaasan hallinto-oikeudelle tehtaalle myönnetystä luvasta.
– Akkumateriaalitehtaissa Ruotsissa, USA:ssa ja Australiassa natriumsulfaatti tullaan ottamaan talteen ja se hyödynnetään lannoitteen raaka-aineena. Miksi Suomessa sijoittaisimme raaka-aineen kuormittamaan Itämerta? kysyy Outi Lankia Puhtaan meren puolesta ry:stä.
Koetetaanpas etsiä vastaus kysymykseen.
CNGR Finland Oy:n hallintojohtaja Carita Friman kokosi vastaukset kiinalaisen emoyhtiö CNGR Advanced Materialin puolesta. Emoyhtiöllä on Kiinassa neljä prekursoritehdasta, lisäksi vastaava tehdas on Etelä-Koreassa.
Kuinka yhtiön muissa tehtaissa on ratkaistu natriumsulfaattiasia?
– Sisämaassa olevissa tehtaissa natriumsulfaattia yleisesti kiteytetään. Meren rannalla sijaitsevissa tehtaissa – esimerkiksi Kiinan Qinzhoussa – natriumsulfaatti taas yleisesti puretaan mereen riippuen siitä, onko natriumsulfaatille sillä hetkellä markkinoilla kysyntää vaiko ei. Marokkoon suunniteltu tehdas on myös meren rannalla.
Yhtiön mukaan eri tehtaita ei voida rinnastaa ratkaisuiltaan keskenään.
– Tuotannon potentiaalisten sivuvirtojen mahdollinen hyödyntäminen riippuu esimerkiksi tehtaan sijainnista ja markkinasta eli siitä löytyykö tuotannon sivuvirroille ostajaa.
Ensi vaiheessa Haminan tehtaan kapasiteetin on suunniteltu olevan 60 000 tonnia prekursoria. Muut CNGR:n vastaavanlaiset tehtaat maailmalla ovat kapasiteetiltaan 72 000–180 000 tuhatta tonnia. Kyseessä ei siis ole iso tehdas, eikö siis natriumsulfaattia voisi hyödyntää vaikkapa mainitulla lannoitemarkkinoilla?
– Ei ole kestävää ajatella, että lannoitemarkkina ottaisi vastaan kaiken pCAM-tuotannossa muodostuvan natriumsulfaatin.
CNGR Finlandin toinen omistaja Suomen Malmijalostus Oy on tutkinut natriumsulfaatin käsittelytekniikoita vuodesta 2015 lähtien. Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietasen mukaan tällä hetkellä on olemassa kolme pääasiallista keinoa natriumsulfaatin käsittelyyn.
– Natriumsulfaatti voidaan poistaa purkuvedestä esimerkiksi käänteisosmoosilaitoksilla, mutta tällöin ongelmaksi jää se, että muodostuva väkevä liuos sisältää kaiken natriumsulfaatin eikä tämän liuoksen käsittelyyn ole järkevää ratkaisua eikä sitä voi säilyttää ikuisesti. Natriumsulfaatti voidaan kiteyttää, mutta koska natriumsulfaatti on erittäin liukoista, olisi kiteen läjittäminen epätarkoituksenmukaista, sillä natriumsulfaatti helposti liukenisi maaperään; periaatteessa kiteet voi hyödyntää kemianteollisuuden raaka-aineena, mutta markkinoilla on yleisesti ottaen jo valmiiksi ylituotantoa eli tämäkään ei ole pitkällä aikavälillä lupaava ratkaisu. Kolmas vaihtoehto on purku vesistöön, joka oikein suunniteltuna, toteutettuna ja valvottuna voidaan toteuttaa ilman haitallisia ympäristövaikutuksia.
Mitä kiinalaiset tekevät kaikella natriumsulfaatilla omassa maassaan?
– Kiina on maailman suurin natriumsulfaatin tuottaja ja sielläkin on tyypillisesti ylituotantoa. Kiinassa on kuitenkin olemassa enemmän teollisuutta, joka suostuu ottamaan natriumsulfaattia vastaan. Sitä käytetään mm. pesuaineiden valmistuksessa. Euroopassa natriumsulfaatin markkina on huomattavasti pienempi ja natriumsulfaattia tuotetaan selvästi yli eurooppalaisen kysynnän eli Euroopassa tai Kiinassa ei ole markkinaa natriumsulfaattikiteelle.
Natriumsulfaattikeiteitä ei siis kannata rahdata Suomesta Kiinaan?
– Kiinassa natriumsulfaattia tuotetaan yli oman tarpeen ja Kiina on isoin natriumsulfaatin viejä. Globaalisti katsottuna natriumsulfaatille voi löytyä kysyntää lähinnä Etelä-Amerikasta. Liikenteen sähköistämisellä on tarkoitus pienentää hiilidioksidipäästöjä, joten sulfaatin kuljettaminen toiselle puolelle maailmaa ei ole mielekästä.
Mihin kaikkeen natriumsulfaattia voi hyödyntää?
– Pesuaineet ovat suurin käyttökohde, jonka jälkeen tulee tekstiiliteollisuus, natriumsulfidin valmistus, lasiteollisuus ja sulfaattisellu. Lannoitteet eivät ole isoimpien käyttökohteiden joukossa.
Tarvittaisiinko tänne sitten akkuteollisuuden lisäksi myös natriumsulfaattia hyödyntävää teollisuutta?
– Se ei ole käsissämme oleva ratkaisu, koska se on sitten ihan eri teollisuutta.
Hietasen mukaan nykytilanteessa ei ole saatavilla aidosti parempaa ja teknistaloudellisesti perustellumpaa teknologiaa kuin hyvin suunniteltu ja hoidettu purku vesistöön.
– Tämäkään tilanne ei ole pitkällä aikavälillä tarkoituksenmukainen pCAM-tuotannon kasvaessa. Siksi Suomen Malmijalostus on mukana kehittämässä uutta teknologista kiertotalousratkaisua, jolla natriumsulfaatti voitaisiin palauttaa takaisin teollisuudessa käytettäviksi kemikaaleiksi: lipeäksi ja rikkihapoksi. Tämän teknologian valmistelutyö on käynnissä. Teknologian teknistaloudellisen toimivuuden kehittäminen vie kuitenkin aikaa.
Haminan tehtaan yhteyteen on suunniteltu tällaista laitosta, sillä CNGR tarvitsee lipeää omassa prosessissaan.
Hietasen mukaan ministereille jätetty adressi sisältää useita virheellisiä väittämiä. Jätteitä ei lasketa puhdistamattomina mereen, mereen laskettava purkuvesi sekoittuu tehokkaasti vesistöön ja pysyy meriveden luontaisen suolapitoisuuden vaihtelun sisällä, joten kaloille ja pohjaeläimille ei aiheudu haittaa, eikä sulfaattiseos kerrostu pysyvästi syvänteisiin.
– Emme lähde tässä kilpahuutamiseen, vaan pyrimme antamaan faktatietoa asiasta, Hietanen toteaa.
Summa summarun: natriumsulfaatti voitaisiin kiteyttää, mutta sitten ne kiteet muodostuisivat ongelmaksi, koska ei ole sellaista teollisuutta, joka voisi niitä kiteitä hyödyntää. Nyt suunnitellulla tuotantotasolla natriumsulfaatti voidaan laskea turvallisesti mereen. Tuotantomäärän mahdollisesti myöhemmin kasvaessa tarvitaan teknis-taloudellisesti toimiva kiertotalousteknologia, jonka avulla natriumsulfaattia voidaan kierrättää takaisin akkuteollisuuden raaka-aineeksi.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.