Eteläinen Kymenlaakso esillä viikonlopun matkamessuilla
Kotkan nuorisoteatteri starttaa kevätkauden – mukaan mahtuu vielä
Uusi Seminola soittaa vanhan jalanjäljissä
Mielipide: Hyvinvoinnin perusta rakentuu lapsuudessa
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
Kotkassa on jälleen Rakkausviikko
”Ihminen ei jaksa ilman kulttuuria”
Elvis Presley 90 vuotta – Juhlaohjelma RadioSE-kanavalla
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Vihreän siirtymän on oltava puhdasta myös Itämerelle
Vihreän siirtymän tavoite on päästöttömään ja luontoa säästävään teollisuuteeen siirtyminen, mutta Haminan akkumateriaalitehtaan tavoitteena on, että yli 99 prosenttia tuotannon jätteistä sijoitetetaan Suomenlahteen. Cursorin toimitusjohtaja David Lindström kirjoittaa, kuinka Haminan akkumateriaalitehdashanke edustaa korkeimpia standardeja (PK & Ankkuri 11.9).
Lindströmin siteeraamassa Suomen Malmijalostus Oy:n, eli akkumateriaalitehtaiden vähemmistöomistajan, tilaamassa tutkimuksessa oli vain 99 vastaajaa Haminasta ja koko otos oli 300 henkilöä. Cursorin toimitusjohtaja ei mainitse, että 47 prosenttia vastaajista haluaa lisätietoja ympäristövaikutuksista, -riskeistä ja päästöistä. Viime keväänä adressin “Itämeri Ei ole akkuteollisuuden kaatopaikka” allekirjoitti yli 67 000 suomalaista. Haminasta allekirjoittaneita oli noin 2000. Uskomme, että moni kannattaakin Haminan akkumateriaalitehdasta, kunhan sen jätteet käsitellään asiallisesti.
Haminan tehtaan kilpailijat talteenottavat natriumsulfaatin, Ruotsissa vapaaehtoisesti ja Harjavallassa tulevaisuudessa oikeuslaitoksen pakottamana. CNGR FInland Oy:n saamasta ympäristöluvasta tehtiin 12 valitusta, jotka ovat käsittelyssä. Natriumsulfaatin talteenotto ja jalostus lisäisi myös työpaikkoja ja edustaisi Lindströmin peräänkuuluttamaa yhteistä hyvää kuten myös ainutlaatuisen meriluontomme suojeleminen jätevesien haittavaikutuksilta. Valituksissa esiintuodut vaatimukset eivät perustu mielipiteeseen vaan tosiasioihin.
Haminan akkumateriaalitehtaan tavoittelema toimintatapa edustaa 1970-luvun Suomea, jolloin vesistöjä pilattiin. Teollisuuden ratkaisut ovat tuosta ajasta tehneet täyskäännöksen. Cursor voisi myös vaatia vastuullista tuotannon jätteiden käsittelyä eikä palata vanhaan aikaan. Itämerelle vastuullisen ja kiertotaloutta edistävän prekursorituotannon toivotamme ilomielin tervetulleeksi.
Viime aikoina on puhuttu paljon Suomen vesiluonnosta, niin Suomussalmen raakkujen kuin Langinkosken lohenpoikasten kuolemista. Näistä tapauksista tulee ottaa opiksi. Haminassa jäteveden purkualueella esiintyy itäisellä Suomenlahdella harvinainen itämerennorppa, mutta vaikutuksia norppaan tai muuhun meriluontoon ei ole arvioitu. Ei ole hyväksyttävää, että uusi teollisuudenala heikentää Suomenlahden tilaa ja tuhoaa meriluontoa. Uuden kemianteollisuuden alan, jota pidetään vihreän siirtymän alana, tulee toimia vastuullisesti ympäristöä suojellen.
Ritva Hauhia, Hannele Kalske, Anne Kärki, Outi Lankia, Raija Seppälä
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.