Mielipide: Hyvinvointialueen ja muistiyhdistysten yhteistyö varmistaa muistisairaan tuen ja palvelut
Miten kinkunrasva lajiteltiinkaan? Entäs lahjapaperit?
Kiinnostaako englanninkielinen esi- ja perusopetus? – Kotkassa pidetään tammikuussa infotilaisuus
Tallin joulu kutsuu koko perheen joulutapahtumaan
Kati Almgren jatkaa aluejärjestön puheenjohtajana
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kotkassa avautuu uusi Kymen Seudun Osuuskaupan ruokakauppa
Arjan voitto nivelrikosta
Monitoimiareena toteutuu Kouvolassa
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Mielipide: Uskonnottomuudesta
Viimeisimmässä mielipidekirjoituksessaan (PK & Ankkuri 4.12.) ”Koulu-Jeesus ja kipurahat” vapaa-ajattelijaksi ja humanistiksi itsensä identifioinut Hannu Eklund esittää jo ties kuinka monennen kerran iänikuisia vaatimuksiaan lasten kasvatuksen täydellisestä uskonnottomuudesta. Eklund tuntuu olevan mm. sitä mieltä, että on rikollista toimintaa kastaa lapsi kristillisen kirkon jäseneksi ja että näin toimivat vanhemmat tulisi saattaa oikeudelliseen edesvastuuseen tästä teostaan.
Luvalla sanottuna ainakin minulle tästä nousee heti mieleen, kuinka vapaata Eklundin ajattelu tosi asiassa on. Vaikuttaa nimittäin siltä, ettei hän juurikaan salli minkäänlaista muuta kasvatusmallia kuin sen, mitä itse pitää oikeana. Eikö todellisen humanistin tulisi suhtautua kunnioittavasti ja ymmärtäväisesti myös toisella tavalla ajatteleviin kanssamatkaajiinsa ja heidän valintoihinsa?
Enpä jaksa uskoa, että yksikään lapsi missään päin maailmaa voisi ensi metreiltä lähtien täysin itse valita oman elämänkatsomuksensa. Jos vanhemmat ovat uskonnottomia ja kasvattavat lapsensa uskonnottomasti, se on yhtä lailla omien näkemysten ja arvojen siirtämistä seuraavalle sukupolvelle. Ei lapsi tee tässäkään tapauksessa itse tätä valintaa. Eihän kukaan voi päättää sitäkään, syntyykö hän tytöksi tai pojaksi, ovatko hänen vanhempansa varakkaita vai vähemmän varakkaita tai pitkälle koulutettuja vai vähemmän koulutettuja. Jokainen ihminen on enemmän tai vähemmän oman kulttuuriperimänsä tuote, halusipa hän sitä itse tai ei.
Eklundilla näyttää olevan hyvin kummallinen ja vanhanaikainenkin käsitys uskonnon opetuksesta. Nykypäivän sekularisoituneessa koululaitoksessa uskonnon opetus on jotain ihan muuta kuin Raamatulla päähän hakkaamista tai pakkokäännyttämistä. Jo omana kouluaikanani 1980-luvulla seitsemännen luokan uskontotunneilla käsiteltiin kaikki maailman valtauskonnot varsin neutraalilla tyylillä, kyse oli siis enemmänkin yleisestä uskontotiedon opetuksesta.
Kyllä ateismikin voi käydä ahdistamaan aikuiseksi varttuvaa nuorta ihmistä ja aiheuttaa hänelle suurta turvattomuuden tunnetta. Viime aikoina mediassa on ollut paljon puhetta nuorten miesten lisääntyneestä kiinnostuksesta klassista kristinuskoa kohtaan. Ehkäpä tässä ilmiössä on kyse juuri siitä, että ainainen puhe moniarvoisuudesta ja suvaitsevaisuudesta on aiheuttanut vastailmiön. Nuoret miehet etsivät jotain pyhää ja muuttumatonta.
Historioitsija Teemu Keskisarja on todennut, että perinteinen luterilainen usko on tuonut Suomelle enemmän hyvää kuin huonoa. Esim. 1800-luvulla vaikuttaneet herätysliikkeet lisäsivät olennaisella tavalla kansan lukutaitoa ja sivistystasoa ja ohjasivat ihmisiä ahkeruuteen ja lainkuuliaisuuteen. Tämän voi todeta pelkkänä faktana olematta edes uskovainen.
Mikko Haaksluoto (ps.)
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.