Joulukuusi tulee viedä jäteasemalle tai kiertävään keräykseen – Kymenlaakson Jäte Oy ei enää nouda joulukuusia taloyhtiöistä tai muilta asuinkiinteistöiltä
Poliisilla lähes 200 tehtävää vuodenvaihteessa
Mielipide: Jouluna 2024
Orkesteri jatkaa monipuolisuuden tiellä
Mielipide: Hyvinvointialueen ja muistiyhdistysten yhteistyö varmistaa muistisairaan tuen ja palvelut
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Ensin tulevat aina enkelit
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
Ahlströmintien sulku ja joukkoliikenteen muutokset voimaan ensi viikolla
“Olen tyytyväinen ja ylpeä”
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Mielipide: Uskonnonvapaudesta
Aloitin koulutieni Kumpurannan ala-asteella syksyllä 1981. Kyläkouluissa oli tuolloin yleisenä käytäntönä, että jokainen koulupäivä aloitettiin virren veisaamisella ja hartaushetkellä. Kädet laitettiin ristiin myös ennen ruokailua opettajan johdolla.
Vanhana hyvänä aikana kristillisten tapojen ja perinteiden noudattaminen oli tavanomaista monissa maaseudun kodeissa. Kotikylälläni melkeinpä kaikki kylän lapset kävivät sunnuntaisin pyhäkoulussa, vaikka heidän vanhempansa eivät olisi olleet uskovaisia sanan varsinaisessa merkityksessä. Tuskinpa kenellekään tuli tuolloin mieleen, että Jeesuksen syntymästä kertovan näytelmän esittäminen joulujuhlassa olisi voinut herättää pahennusta jossakussa ihmisryhmässä.
Kun siirryin Kerimäen yläasteelle, tilanne muuttui jonkin verran. Ikäryhmässäni oli muutamia ikätovereita, jotka eivät tulleet uskontotunneille. Vuonna 1923 voimaan astunutta uskonnonvapauslakia noudatettiin tunnollisesti: uskonnottomien perheitten lapsille järjestettiin elämänkatsomustiedon opetus, eikä heidän tarvinnut osallistua koulun aamunavauksiin tai kirkkokäynteihin. Opetettiin myös, että naimisiin oli mahdollista mennä maistraatissa ilman papin lukemaa vihkikaavaa ja että armeijassa oli mahdollista vannoa sotilasvalan sijasta juhlallinen vakuutus, jossa Jumalaa ei mainittu ja joka silti oli aivan yhtä pätevä ja sitova.
Tämän pohjalta minun on vaikeaa ymmärtää viime päivien tapahtumia Hämeenlinnassa. Jälleen kerran jouduin hieraisemaan silmiäni, kun luin uutisen tapauksesta, jossa kaupunki määrättiin maksamaan erään koululaisen vanhemmille 1500 euroa kipukorvauksia, koska heidän lapsensa oli vahingossa kuullut koulussa nimen Jeesus. Ei siis enää riitä, että oppilas on vanhempiensa pyynnöstä vapautettu uskonnon opetuksesta. Jo sekin nähdään valtavana uhkana lapsen uskonnonvapaudelle, jos hän vain vahingossa kuulee jonkin maininnan Jumalasta tai Jeesuksesta.
Missähän pullossa nämä ihmiset kuvittelevat lapsiensa voivan kasvaa aikuisiksi? Miksi juuri kaikki kristinuskoon liittyvä ohjelma nähdään niin vaarallisena? Saman logiikan mukaanhan koulujen opettajat pitäisi haastaa vastuuseen silloinkin, jos he jossakin sopimattomassa tilanteessa lipsauttavat sanan Allah tai Muhammed uskonnottomien lasten kuullen.
Ja jos kerta tuolle rahallisten korvauksien hakemisen linjalle lähdetään, olisi kai aivan yhtä oikeutettua, että perinteisiin arvoihin pitäytyvät kristityt kävisivät vaatimaan kipurahoja, kun heidän jälkikasvunsa altistetaan kouluissa sateenkaari-ideologialle ja rapakon takaa Suomeen rantautuneelle woke-ajattelulle. Maassamme on julkaistu jo ainakin yksi oppikirja, jossa väitetään ihan pokkana, että miehellä voi olla kuukautiset ja että mies voi synnyttää. Tuollaiseen soopaan uskominen vasta kovaa uskoa ihmiseltä kysyykin.
Mikko Haaksluoto (ps.)
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.