Uusi Seminola soittaa vanhan jalanjäljissä
Mielipide: Hyvinvoinnin perusta rakentuu lapsuudessa
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
Päijät-Häme vahvistamaan Kaakkois-Suomen elinvoimakeskusaluetta
Lähes 600 aloittaa opinnot Xamkin Kymenlaakson kampuksilla
Kotkan kaunein jouluikkuna löytyy Karhulasta
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
Kotkassa on jälleen Rakkausviikko
”Ihminen ei jaksa ilman kulttuuria”
Elvis Presley 90 vuotta – Juhlaohjelma RadioSE-kanavalla
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Petteri Orpon hallituksen päätösten kansainväliset velvoitteet
Suomen perustuslaki, Euroopan sosiaalinen peruskirja ja YK:n sopimukset, edellyttävät sosiaaliturvan parantamista. Siksi Petteri Orpon (Kok.) hallituksen tekemät ja valmisteilla olevat sosiaaliturvaleikkaukset ovat ristiriidassa Suomen kansainvälisten velvoitteiden kanssa.
Oikeus riittävään sosiaaliturvaan on ihmisoikeus. Perustuslaki ja Suomen ratifioimat sopimukset takaavat tämän oikeuden kaikille Suomessa asuville mutta, ne eivät toteudu hallituksen tekemien ja samoille ihmisryhmille kasautuvien leikkauspäätösten vuoksi.
Perustuslain 19 § 2:n mukaan lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana, sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella. Perustoimeentulo edellyttää tasoa, joka takaa etuuden saajalle kohtuullisen toimeentulon ja mahdollisuuden osallistua yhteiskuntaan. Orpon hallituksen tekemillä päätöksillä perustuslaki, eikä ihmisoikeus ole toteutunut. Vaikka lakimuutokset ovat oleet arvioitavana perustuslakivaliokunnassa.
Jopa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten valvontaelimet ovat useaan kertaan joutuneet huomauttamaan Suomea liian alhaisesta sosiaaliturvasta. Huomautuksille on Suomen hallituksissa viitattu kintaalla. Orpon hallituksen tekemät sosiaaliturvaleikkaukset vievät entistä huonompaan suuntaan kansalaisten perus- ja ihmisoikeutta Suomessa. Tilanne korjautuu vain sillä, että perustuslain 19 §:n 2 mom. etuudet korotetaan edes kansainvälisten velvoitteiden edellyttämälle vähimmäistasolle. Perusturvauudistusta koskevan hallituksen esityksen perusteluissa korostettiin syyperusteisten etuuksien riittävää tasoa, se on kuitenkin hallituksen hegemoniassa tyystin unohtunut. Hallitusohjelman mukaiset indeksikorotusten jäädytykset ja muut leikkaukset vievät kehitystä pois raiteiltaan, historiallisen paljon huonompaan suuntaan ja yhä kauemmaksi peruskirjan sopimuksista.
Hallituksen ajamat asumistuen leikkaukset rikkovat myös Euroopan sosiaalistaperuskirjaa ja siinä artiklaa 30. Se koskee oikeutta suojeluun köyhyyttä ja sosiaalista syrjäytymistä vastaan, sekä artiklaa 31, joka koskee asumisen tukemista. Peruskirjan mukainen asumisen tukeminen (asumistuki) on aivan muuta kuin hallituksen nyt masinoima asumistuen mielivaltainen ja heikompiin kohdistuvat heikennykset.
Suomi ei voi olla enää Euroopan sosiaalisen peruskirjan sopija-osapuolena, koska Orpon hallitus ei huomioi sen asettamia vähimmäistasoja. Samoin Suomi ei voi olla enää mukana YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa. Tällainen voisi olla kansainvälisen oikeuden mukainen ratkaisu, koska Suomi kieltäytyy leikkauspäätöksillään toteuttamasta sopimuksia. Suomen tulee viipymättä irtisanoa lastenoikeuksien sopimus ja sosiaalisen peruskirjan sopimus, koska sosiaaliturvaleikkaukset kohdeentuvat eniten ja kasaantuvat kaikkein heikommassa asemassa oleviin lapsiperheisiin ja sitä kautta myös lastenoikeuksiin.
Ei eduskuntakaan voi kävellä säätämänsä perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten yli.
Mikä on oikeusvaltio? Onko Suomi sellainen? Voidaan vaan kysyä! Saadaanko niihin vastauksia vai jatketaanko edelleen heikompia ihmisiä syrjivällä ihmisoikeutta loukkaavalla linjalla?
Alpo Jäppinen
Kotka
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.