Legendaarista Liitsin lenkkiä muistellaan Kotkassa toukokuussa
Kaakkois-Suomen Vihreät nimesi lisää aluevaaliehdokkaita
Kotkan ympäristöpalvelut muuttaa Mussalon Savottaan
Poliisi varoittaa erittäin vaarallisesta huumausaineesta
Elintarviketekniikan kehitys- ja opetusympäristö sai nimekseen Xamk FoodLab
Renkaan savu täyttää Kotkan Kantasataman
Kolme kouvolalaista ja Kuusankosken seurakunnan kanttori kisaavat Voice of Finlandissa
Kotkassa on jälleen Rakkausviikko
”Ihminen ei jaksa ilman kulttuuria”
”On sympaattista tehdä perheenä”
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Kulttuuriala on kritiikkinsä ansainnut
Viimeaikaiset kulttuuriväen ulostulot hallituksen leikkauksista on omahyväistä narinaa, missä oma etu asetetaan muiden yläpuolelle. Kotkassakin kaupunginteatteri osallistui sakset seis mielenilmaukseen, jossa teatterityöläiset jalkautuivat kadulle. Mielenilmaukseen on toki kaikilla oikeus, mutta toivottavasti yksikään teatterityöläinen ei käyttänyt tähän arvokasta työaikaansa.
Kovin herkästi tuodaan esille hallituksen kulttuurialaan kohdistama 17,3 miljoonan leikkaus, mutta kertomatta jää jäljelle jäävä valtiontuki, joka on yli 500 miljoonaa, ja kuntien tuki mukaan lukien reilusti yli miljardi. Valtion kulttuurialaan kohdistuva leikkaus on siis maltilliset 3 prosenttia.
Meillä Kotkassakin kulttuurin eri alat saavat erinäisiä tukia, mm. suoraa rahallista tukea ja vuokra-avustuksia. Vaikka usein kuulee sanottavan että kulttuuri kuuluu kaikille, oli esitys tuhannen euron kaupungin taidepalkinnon myöntämisestä Kymi Sinfoniettalle erikoinen. Onneksi kaupunginhallitus palautti asian valmisteluun ja hyvinvointilautakunta muutti esitystään siten, että avustus myönnettiin taidetila Kanvaasille, jossa siitä iloitsee lapset ja nuoret. Kymi Sinfoniettan saaman liki kolmen miljoonan euron avustuksen joukkoon olisi yksi toimintatonni kadonnut kuin Satama Areenan liikevoitto.
Marraskuussa kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa keskustelua herätti konserttitalon tuolien uusiminen, johon äänestyksen jälkeen päätettiin myöntää 160 000 euroa. Uskon, että jokainen päättäjä toimii päätöksiä tehdessään parhaan kykynsä ja tietämyksensä mukaisesti. Jopa siinäkin tapauksessa, kun demarivaltuutettu sanoo uusien tuolien maksavan vain 35 e / kpl, vaikka matemaattisesti laskien hintaa tulee 345 e / istuin.
Suorien tukien lisäksi kulttuurille virtaa myös epäsuoria avustuksia. Viimeisimpien joukossa teatterin äänentoistojärjestelmän uusiminen 190 000 eurolla, joka rahoitetaan kaupungin käyttötaloudesta. Eli kun seuraavan kerran kuulet sanottavan, ettei tuki ole keneltäkään pois, niin kyllä on.
Kun kaupunki seuraavan kerran pohtii säästötoimia ja valtuutetut päättävät sammuttaa katuvaloja tai laskea sisälämpötiloja, niin muista, että kulturellit istuvat uusilla jalopuujakkaroilla ja nauttivat teatterin uudesta äänentoistosta. Mistään ei haluta tinkiä, vaikka esimerkiksi tuolien kunnostaminen olisi ekoteko ja säästäisi yhteistä rahaa moneen muuhun. Järkevällä talousosaamisella saataisiin samalla rahalla enemmän hyödykkeitä kaikille, mutta ongelmana on kulttuurilta puuttuva talousosaaminen ja tulosvastuullisuus.
Saku Sorsa (ps.)
kaupunginvaltuuston varavaltuutettu,
kaupunkirakennelautakunnan jäsen
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.