Pyhtään kirjastossa pääsee nojatuolimatkalle tämän päivän Kuubaan
Tarkastuslaskenta muutti perussuomalaisten järjestystä Pyhtäällä
Kymi Sinfonietta on aloittanut muutosneuvottelut
OP Kaakkois-Suomen 200 000 euron lahjoitus kiinnosti paikallisia yhdistyksiä
Xamk tarjoaa korkeakouluopintoihin valmentavaa verkkokoulutusta maahanmuuttaneille
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Sopeuttaminen tuottaa tulosta Kouvolassa
Pave Maijanen raikaa Korvenkylässä
Kasarminkadun ja Marjoniementien saneeraus Kouvolassa aiheuttaa muutoksia kulkemiseen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Vaalimakkarat kuumina. Valistuneen arvion mukaan markkinapäivän menekki oli komeat 500 pötkylää. Sään puolesta vaalit kannattaa sijoittaa ennemmin kevääseen kuin talveen.
Kuvat: Petri Piipari
”Pappa betalar”
Kymenlaaksolainen vaalianalysointi jatkuu pakkoruotsin hengessä.
Petri Piipari
Viime viikolla vaalisaunottiin ”Bara bada bastun ”-idealla. Tällä viikolla vaalisauna kuumenee seteleitä polttamalla. Tervetuloa löylyihin!
Kymenlaakson vaalitoreilla vallitsi viime viikon torstaina aurinkoinen rauha. Maailmanmarkkinoilla pörssi syöksyi Trumpin aloittaman kauppasodan jälkeen. Toisaalla kymenlaaksolaisella vaaliteltalla grillimakkaran suosio oli vahvassa nousussa. Aamupäivän menekiksi arvioitiin erään pastoriehdokkaan kokemuksella noin 500 pötkylää.
Käteen sattui RKP:n pöydältä kaksi pinssiä, joista toinen nousi tämän analyysin otsikoksi: ”Pappa betalar”. Ikiaikainen meemi tiivistää viikonvaihteessa pidettävien alue- ja kuntavaalien tärkeimmän teeman. Se on terveydenhuollon rahoitus.
Kyseessä ei ole pikkujuttu. Sotekulut leikkaavat merkittävän osan valtion budjetista. Ja niin on miltä näyttää. Yksityisiltä pörriäisfirmoilta saa hoitoa heti, kun ”pappa or mamma betalar”. Julkisella sen sijaan joutuu odottamaan pitkäänkin etenkin kiireettömäksi katsotun hoidon osalta.
Mikä sitten on kiireellistä ja mikä vähemmän sellaista? Siinä kysymys, joka pelottaa äänestäjiä.
Moni uumoilee, että ihminen jää yksin eikä saa oikeutta ja hoitoa julkisen huollon rullista. Moni alue- ja kuntapolitiikkaa tekevä onkin kyllästynyt tilanteeseen.
Eräs istuva, mutta näissä vaaleissa paikastaan luopuva aluevaltuutettu summaa asian näin: ”Aluevaaleissa jaetaan pelkkää niukkuutta. Näyttää siltä, että ihmisiä halutaan johtaa pelkillä Excel-taulukoilla”.
Toinen, myös tämänkertaisiin aluevaaleihin rohjennut ehdokas summaa vaalien keskeisimmän teeman yhtä ytimekkäästi: ”Se kiinnostaa, että ihmiset pääsisivät hoitoon”.
Pappa betalar. RKP:n ehdokkaan pöydältä mukaan tarttuneet pinssit tiivistävät toisella kotimaisella oivaltavasti vaalien keskeisen teeman: terveysrahoituksen riittävyyden.
Kehuttavaakin vaalitelttojen tuntumasta löytyi: ”Ihmiset ovat aitoja ja puolustavat oikeasti heille tärkeitä asioita”. Samaisen ehdokkaan mukaan valtuustojen keskustelukulttuuri on parantunut aiemmasta.
Nuoren ehdokkaan mukaan kuntatasolla yhteistyötä rakennetaan yli raja-aitojen.
Valtakunnan politiikassa esimerkiksi Perussuomalaisten ja Vasemmistoliiton yhteistyö näyttää yhtä mahdottomalta kuin tulen ja veden yhdistäminen.
Kuntapolitiikassa arjen realismi ja hyvät henkilösuhteet ajavat kuitenkin tarvittaessa ”pintaideologian” yli.
Terveen ja sairaan hoito oli vaalikenttien pääaiheita Kymenlaaksossa jo lääkäri P. Tiusasen aikoina ja teema pysyy siis edelleen pinnalla myös lääkäri J. Leppäsen valtakaudella. Silti muillekin teemoille riitti aikaa. Ne voi täällä Kymijokilaaksossa tiivistää presidentilliseen kolmeen pointtiin: akkutehtaat, uimahallit ja vanhukset. Akkutehtaiden kylkeen linkittyi teemana myös kaivokset ja luonnonsuojelu. Samoin valitusoikeus ja sen laajuus. Pitkällä kokemuksella voisi väittää, että moni ajaa valituksilla omaa taloudellista tai poliittista etuaan mutta verhoilee sen enemmän tai vähemmän onnistuneesti ”yleisen edun” nimiin.
Päätetään tämä analyysi myönteisyyteen. Tapasin viikolla nuoren ehdokkaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun tietämillä. Hän kehui nuorten opiskelijoiden vaali-intoa ja toiveikkuutta. Maailmantilanne pelottaa, mutta toisaalta paikallisvaikuttaminen kiinnostaa.
Ja hei, tässä puolueilla on oikeasti vaikuttamisen paikka. Moni nuori miettii ”aikuisten oikeasti” puoluevalintaansa. Puolueiden erot kaipaavat kirkastamista.
Eli ei muuta kuin uutta löylyä putkeen loppuviikon vaalisaunojen lavoille.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.