Reserviupseerikoulun johtaja vaihtuu Haminassa
Merivartijat ovat todellisia moniosaajia – Vielä ehtii Merivartiomuseoon!
Poliisi esittää neljää vangittavaksi epäiltynä Kotkan henkirikoksesta
Mikä muuttuu ja mikä säilyy ennallaan, kun TE-palvelut siirtyvät kuntien vastuulle? Vastauksia luvassa yleisötilaisuuksissa Kouvolassa
Harrastajateatterilta Suomen kantaesitys kirjallisuuden klassikoista
Lux Like Kouvola valaisee Kuusankoskitalon julkisivut ja lasisen ulkonäyttämön
Kotkassa vilisee poliiseja tänään
Coca-Cola Joulurekka vierailee kiertuehistorian toisen kerran Kotkassa
Lätkää kahdellakympillä kuussa
Kotkan Sunila saa uuden omistajan
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Myö välitetään sinusta - Sinun Tähden Hoivapalvelut tarjoaa tukea kaikille
Mielipide: Teatteria tulisi tarkastella kuluerän sijasta hyvinvoinnin lähteenä
Hallitus kertoo säästävänsä 8 miljoonaa euroa esittävän taiteen budjetista. Summa on suuri ja se vaikuttaa väistämättä teattereiden toimintaan. Niukan talouden aikoina tulisi tarkkaan miettiä säästökohteita ja säästöistä aiheutuvia seurauksia.
Ei ole mikään ihme, että hallitus kohdistaa roimat säästöt kulttuurin alalle. Se nähdään usein vähemmän tärkeänä, vaikka se edustaa syvemmässä mielessä yhteisölle ja sen jäsenille hengittämistä. Ilman sitä yhteisö näivettyy ja sen jäsenten näköalat kapeutuvat, mikä luo otollisen kasvuympäristön erilaisille uhkakuville ja vastakkain asettelulle.
Läpivietyinä leikkaustoimet vaikuttavat ennen kaikkea kansalaisten yhdenvertaisuuteen kulttuurin saavutettavuuden saralla. Perinteisessä demokratiassa näin ei saisi olla.
Hyvä taide, myös teatteri, tekee ihmisen tietoiseksi asioista, joita nykyajassa emme ehkä ehdi pysähtyä ajattelemaan. Teatterissa yksilöllä on mahdollisuus kokea yhteisöllisyyttä ja jakaa ihmisyyttä yhdessä muiden kanssa ainutkertaisessa yhteydessä. Esityksestä poistuu aina eri ihminen kuin sinne mennessä. Tässä on teatterin voima. Onko meillä varaa jättää tällaiset resurssit käyttämättä?
Konkreettisella tasolla toteutuvat leikkaukset asettavat painetta nostaa lippujen hintoja, jolloin entistä harvemmalla on varaa käydä teatterissa. Säästöleikkuri supistanee myös teatterin ohjelmatarjontaa ja freelancereiden käyttöä. Kunnianhimoisemmat ja vakavammat teatterituotannot voivat joutua väistymään kassamagneettien tieltä. Freelancereiden osaaminen valuu hukkaan. Kaikesta tulee bisnestä. Tämä ei ole mikään uusi ajatus. Teatteri kaikkine ilmaisukeinoineen on kyvykäs tuottamaan voimakkaita elämyksiä. Tällaisenaan se puolustaa paikkaansa alati merkityksistä tyhjentyvässä maailmassa, jossa ihminen nähdään yhä enemmän pelkkänä kuluttajana kuin kokijana.
Teatterin säästöjen seurauksena teatterit menettävät siis mahdollisuudet houkutella uutta yleisöä, tarjota uusia näkökulmia ja lisätä katsojien voimavaroja omalla jäljittelemättömällä tavallaan. Suurimpana uhkana on se, että juuri ne, jotka kipeimmin tarvitsisivat teatterin voimaannuttavaa kosketusta, jäävät sitä vaille.
Teatteria pitäisi tarkastella kuluerän sijasta hyvinvoinnin lähteenä, josta ei ole vara tinkiä. Siihen investoidut eurot maksavat itsensä takaisin hyvinvointina ja kulttuurin rikkautena, joka kuuluu jokaiselle sivistysvaltion asukkaalle. Pienelle maalle ja kielialueelle tämä on tärkeä asia.
Sirpa Hinkkuri
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.